Снимка: БТА

Здравният министър Таня Андреева обяви, че ще подкрепи искането на Здравната каса за актуализация на бюджета с 328 милиона лева, въпреки че финансовото министерство обяви, че ще отпусне само 225 милиона.

По думите й сега актуализация се налага не защото са свършили парите в Касата, а защото ще свършат до края на годината.

Още по темата
Заради очакваната оставка на правителството и разпускането на парламента се очаква още в сряда Министерският съвет да разгледа актуализацията на бюджета на Здравната каса, след което тя да бъде гласувана от Народното събрание. Според министър Таня Андреева няма да има дефицит в размер на 100 милиона лева.

"Нека отбележим, че Националната агенция за приходите за първи път тази година от насъбрани здравни осигуровки ще може да покрие разликата и най-вероятно част от разплащанията за декември ще бъдат прехвърлени за януари, както се прави всяка година”, съобщи пред журналисти здравният министър Таня Андреева.

В Пловдив министър Андреева коментира и искането на Фармацевтичния съюз да отпадне таванът на лекарствата, както и идеята на аптеките да въведат такса при закупуването на лекарства със здравна книжка.

"В момента въвеждането на таван на цените на медикаментите води до паралелен износ и много често има дефицит на пазара на медикаменти, пак казвам, това не е окончателно решение”, каза още Андреева.

В Пловдив министър Андреева откри първия извънстоличен Сектор по стволовоклетъчна трансплантация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase