Снимка: Булфото

В момента в Националната здравноосигурителна каса има достатъчно средства и може да плаща за извършената дейност на болниците. Ако има забавяне, касата трябва да провери откъде идва то, обясни в ефира на БНР здравният министър Таня Андреева.

Според нея актуализация на бюджета на Здравната каса е искана на базата на прогнозиран дефицит до края на годината. Тя посочи, че Надзорният съвет на НЗОК е поискал допълнителни 328 млн. лева към бюджета на касата. След като е проучила изпълнението на приходите и разходите до юни нейното лично мнение е , че тази сума е завишена.

Андреева обаче допълни, че решение трябва да бъде взето, за да не остане системата без достатъчно средства за нормално функциониране в последните месеци на годината.

Финансовата обосновка на искането за актуализацията на бюджета на НЗОК е работа на Министерството на финансите.

То трябва да изготви доклад относно това дали исканията на касата са основателни и откъде ще дойдат парите , обясни Андреева в отговор на разпространеното в петък съобщение от Министерския съвет, в което обвиняват здравното министерство в „имитиране на действия”, заради липсващите финансови обосновки на исканията за ревизия на бюджета на касата.

За Андреева съобщението от правителствената пресслужба в края на миналата седмица е резултат от недоразумения между администрациите на здравното министерство и Министерския съвет.

Здравният министър беше категорична, че в случая тя е „пощенска кутия между Министерския съвет и Надзорния съвет на НЗОК”. По закон касата внася искането си за актуализация на бюджета си чрез Министерството на здравеопазването, уточни тя.

Министерството на финансите изготвя доклад, а министрите разглеждат предложението. Ако то бъде одобрено, искането за актуализацията на бюджета се внася за гласуване в Народното събрание, допълни още здравният министър.

Андреева обясни, че в понеделник ще внесе отново целия пакет с документацията по казуса. По този начин и правителството ще може да разгледа въпроса с актуализацията още на предстоящото си заседание в сряда.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase