Снимка: БТА
fallback

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на мнение, че целият Управителен съвет на БНБ трябва да подаде оставка. Експремиерът се изказа доста остро по последните актуални теми в политическия живот, особено във финансовия сектор, по време на откриването на кръстовището до Семинарията в София. 

"Шефът на БНБ Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: Политиците са на ход. Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати, ние ли бяхме на ход? Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъде? Било каквото било – вече сме други, стига с тези глупости. Арести на тези хора. Така, както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там – от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев. Всичките, а Орешарски пръв", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Oще по темата
Според него прокуратурата трябва да продължи напред.

"Аз подкрепих действията на прокуратурата и се надявам да продължат напред така, както викаха и разпитваха Цветанов, мен, всички останали за измишльотини. Какви комисии имаше за Петното, за Отряд 28, за Бирата, защо няма комисии в парламента? Защо не се направят веднага комисии в парламента, да извикаме
всички банкери, счетоводители, БНБ да дават обяснение в парламента защо я докараха дотук. Защо няма такива комисии", попита Борисов.

Според бившия премиер управителят на БНБ Иван Искров и целия УС трябва да си подадат оставката и в понеделник да бъдат сменени с нови хора, които "да кажат защо се допусна кризата в банковия сектор".

"Излиза ми един Искров и ми се кара на депутатите в парламента. Как ще се караш ти на депутатите, като искаш от тях да ти дадат 5 млрд. от данъкоплатците за това, че сте спали? Откъде накъде ще се караш ти или Цонев ще пази това недоразумение – Чобанов, който казва: Правителството не е виновно. Правителството има и вътрешен министър, който е вицепремиер", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той нападна и премиера Пламен Орешарски.

"Така нареченият Орешарски пряко контролира ДАНС. Знаете ли какви са заплатите в ДАНС? От 3000 лева и нагоре. Къде бяха тези хора? В същото време са сменили точно на финансовото разузнаване шефа с там някакво момиче на 25 години и са „омели” всички кадри, които трябва да се занимават с това. В същото време две седмици преди това там ставаше въпрос за убийства – не някои хора да са се карали, а за убийства, поръчки, което означава, че главният секретар на МВР трябва да е разпоредил куп мероприятия на тези хора, най-малкото да ги запази и пазейки ги, е щял да знае теглят ли пари, носят ли пари, крадат ли пари, какво правят", каза още Борисов.

Той попита къде е комисията, къде е анализът, кои са добрите фирми по име по списък, колко струват, колко им е капиталът, могат ли да възстановят пари в бюджета след това?

"Чобанов казва: Правителството не е виновно. То има огромна вина. ДАНС и МВР – огромна вина, финансово разузнаване – огромна вина. Как ще си изнесат за една година 3,5 млрд.? Къде са били тези хора със заплати от милиони левове на година и БНБ, и в ДАНС и в МВР. Виждате какво ни дава Господ всеки ден – бури, катастрофи в държавата, наводнения, фалит, да се махнат да си отдъхне държавата”, подчерта още Бойко Борисов.

Той е недоволен и от поведението на Пламен Орешарски, който не се изказал нито веднъж по време на кризата. Според него е редно той пръв да подаде оставка.

"Да сложат на масата цялата финансова ситуация в страната – оставете икономика, безработица, оставете пълния крах във всяка една система. Всички виждат - и зърнопроизводители, и животновъди, и земеделци не могат да си взимат пари. Строителните компании чакат 1 млрд.", призова още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

148

Анонимен

преди 9 години

вчера не КОЙ да е, а вътрешният министър, повтарям, министърът на вътрешните работи и вице-премиер публично заяви, че бившият премиер Бойко Борисов е мошеник, крадец и бандит, свързан с организираната престъпност в България!Днес, на въпрос на журналисти дали ще съди Цветлин Йовчев за тези думи, Бойко Методиев Борисов в типичния си просташко-мутренски стил заяви, че какво ми е да го съдя, той ми е седял на вратата?!?

147

ESV MEDIA

преди 9 години

Бойко още при тебе са почнали да източват банката и ти си знаел много добре щото парите/бюджета на държавата е бил в тази банка/ така че ще излезат много работи даже и за теб се говори ама ти нещо гледаш да замажеш работата ама нема да стане

146

Анонимен

преди 9 години

Ako tiq sa za ostavka tisi za zatvora MUTROOOOOOOOOOOOOOOOO

fallback