Цветлин Йовчев. Снимка: архив, БТА
fallback

Система за ранно предупреждение за градушки няма в света и не може да се изработи, заяви МВР шефът Цветлин Йовчев.

Според него трябва да се спре със спекулациите и с „откровените глупости“, които се изговарят в публичното пространство по темата.

Oще по темата
При разразилата се буря в София във вторник дърво падна и уби възрастен човек и бяха нанесени множество материални щети, най-вече върху автомобили.

Йовчев коментира пред „Фокус“, че е възможна прогноза 10-15 минути преди да настъпи събитието, но не и за размера на бурята.

„Това е внезапно събитие, не попада в обхвата на системата за ранно предупреждение и няма как да попадне”, подчерта министърът.

Според него действията на МВР при бедствието са били своевременни и адекватни.

За броени минути след първите сигнали екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и екипи на полицията бяха на място, посочи той.

Обработени са над 570 сигнала. В София са работили 30 екипа, които веднага отцепили наводнените райони, а в Монтана, където също вилня буря – 7.

Йовчев каза още, че на всяко възлово кръстовище е имало полицаи, които са регулирали движението.

Той подчерта, че не е сериозно да се обсъжда задействане на сиренната система при всяка вероятност за градушка и допълни, че в тази посока са „преминати границите“.

Във връзка със ситуацията в банковия сектор отпреди седмици, Йовчев заяви, че правителството няма функции, правомощия и отговорности по отношение на контрола и регулирането на банковата система.

„Колкото Дилма Русеф има вина за загубата на Бразилия от Германия, толкова и правителството има вина за състоянието на КТБ, и респективно и МВР за възникналата преди седмици „банкова криза”, коментира министърът.

Според него трябва да се анализира какви действия на ръководството са довели до тази ситуация и какви са действията на контролните органи.

„Много е интересно да се види защо и на какво се дължи един такъв бомбастичен ръст за кратък период от време от над 6% от пазарния дял, да се изследва много внимателно портфейлът, да се види откъде фактически са набавени средства за дейността на тази банка, дали е единствено на пазарен принцип – държавните пари са били основно в тази банка и т.н. Аз мисля, че това ще стане ясно на хората”, каза още вицепремиерът и вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

spi

преди 9 години

Това събитие беше провокирано от американската система за контрол над климата наречена ХААРП! ПО една или друга случайност съвпадна с посещението на руския външен министър у нас и решението на енергийните въпроси!

104

Злопаметна

преди 9 години

До СлавиДа, благодаря за уточнението. но съм живяла в места където малките населени пунктове са били нагъчкани един до друг между два големи града с над 70 хиляди население. Никой не е пострадал от тази технология, нищо никъде не е падало но градушките се разпръсваха успешно и се изваляваха като малки зрънца, без драстични поражения върху коли, хора и реколта. така че Йовчев да спре да дрънка глупости.

103

ФАС

преди 9 години

Господ си знае работата.Всичко лошо в България започва от София.От продажните и нагли ръководители.От едно време има един лаф-Нека да вали град на жълтите павета,не на полето. Сега се сетиха ,че няма ракети.Ако някой земеделец е изтеглил хиляди левове кредит и е засял или засадил земеделска продукция и града я опустоши,нямаше и да забележите в София.А сега ,олеле майко.Таке,че Господ си знае работата.

fallback