Пламен Орешарски. Снимка БТА

Премиерът Пламен Орешарски не намира основания за актуализация на бюджета на Здравната каса, а и на бюджета на държавата като цяло.

„Не намирам основание, защото гледам цифри. Към края на май за пет месеца дефицитът на Касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че Касата сама може да се справи с този дефицит", заяви министър-председателят в интервю за БНТ.

Според него притесненията може да идват от това, че няма работещ парламент, но не и от цифрите.

„Много лесно се пледира да се дадат пари на касата, много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари. Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени към Касата, обясни още Орешарски.

Премиерът заяви, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета, откъде би могло да се вземат средствата, но предупреди, че те ще са за сметка на други икономии.

Орешарски обяви още, че повече не би участвал в политически кампании, а ще остане икономически експерт.

"Не бих участвал повече в кампании. Аз никога не съм бил пряко в политиката", заяви той в отговор на въпрос дали би се кандидатирал за депутат. Той беше категоричен, че не би поел и друг политически ангажимент.

Орешарски определи своето управление като „труден период след труден период“. "Политическата нестабилност продължи прекалено дълго и добре е, че има дата за предсрочни избори", каза той, като изрази надежда след тях да има по-устойчива структура на парламента. "Не управляващи и опозиция да са с равни гласове", обясни той.

Когато започна нашето управление, ние направихме достатъчно добър анализ и се опитахме да подредим системите по един по-добър начин, допълни премиерът.

"Но трудната среда и политическата нестабилност не позволиха всичко да се реализира по начина, по който аз си представях. Въпреки това към днешна дата ми се струва, че имаме по-добре работещи институции, по-спокойна обществена среда,  по-голям оптимизъм в бизнеса", смята Орешарски.

За работата в Министерски съвет той  каза, че е направил опит да въведе колегиален стил на работа в кабинета и вярва, че е успял."Видяхте ли някой министър да се оправдава с работата на друг министър. Имаше колективен стил на работа",  направи равносметка на последната година на управлението си Орешарски.

Като отличници в кабинета той определи тримата си вицепремиери - Цветлин Йовчев, Даниела Бобева и Зинаида Златанова.

"Всички останали се справиха сравнително добре в секторите, в които работиха. Но си давам сметка, че никой не е идеален",  допълни премиерът.

За отношенията си с БСП и ДПС той каза, че поканата да е премиер е получил и от двете партии. "Имах подкрепата на двете парламентарни групи, имам я и днес. Но между тях има противоречия, които не искам да коментирам", допълни той.

Щастието е субективно възприятие, понякога малките неща радват повече". Така Орешарски отговори на въпрос дали за периода му начело на държавата е имал поне един щастлив ден. "Беше труден период, много труден период, един от най-трудните в професионалния ми път, но не бих казал най-трудния. Въпреки това е имало моменти, в които съм се чувствал удовлетворен от постигане на определена цел", призна той.

Орешарски обяви, че ще търси по-широко съгласие при номинацията на еврокомисар."За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв останал накрая за малките страни", заяви той. Премиерът обясни, че не бива да очакваме някакъв сюрприз, но отказа да посочи имена, от които ще избира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase