Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БулФото

Вратите на ДПС ще бъдат отворени за разговори, включително за коалиционни преговори, и вляво, и вдясно, смята социологът проф. Петър-Емил Митев.

ДПС са били и с лявото, и с дясното, и с центристка партия като НДСВ, коментира той пред БНР.

На въпрос за евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС след изборите той отговори, че тя би била в ущърб на ГЕРБ, на образа, който Бойко Борисов си е изградил.

Още по темата
„Пряка коалиция е малко вероятна. Има и правителства на малцинствата, които разчитат на това, че определена партия или партии няма да ги бламират. Една косвена подкрепа на ДПС ми се струва, че е по-вероятна“, обясни той.

По думите му от една страна, не може да се говори за някакъв развод със социалистите, доколкото такъв брак изобщо не е имало.

От друга страна, не трябва да се смята, че обтягането на отношенията между ДПС и левицата означава прекратяване на всякакви възможности за партньорство в бъдеще.

Според социолога нов лидер на БСП по време на предизборната кампания ще влее нова енергия. Той смята, че председателството на Сергей Станишев е било успешно, макар че сега то се сатанизира.

„Действията на Първанов са изключително дразнещи за голяма част от левите избиратели, както и за членовете и симпатизантите на левицата“, каза Митев. Според него не е изключено да има сътрудничество между БСП и АБВ, но това ще е много трудно.

По думите му управляващите партии са заинтересовани от нормално завършване на работата на парламента.

ГЕРБ също не е заинтересована от това да й излезе образа на партия, която е деструктивна. Още повече, че става дума за важни неща и това ще бъде удар в надпреварата преди следващите избори, ще бъде аргумент срещу партията, коментира социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase