Снимка: Ройтерс, архив

Президентът Росен Плевнелиев увери, че ще има разговори с политическите сили за служебното правителство, но в същото време подчерта, че отговорността за него е изцяло на държавния глава.

Още по темата
„На 6 август тази година България ще има служебно правителство. Гарантирам, че ще чуя, ще бъда отворен, но крайната отговорност е единствено моя”, заяви той, цитиран от БТА.

„Ще сложа подписа си не само зад министър-председателя, но и зад всеки от членовете на служебното правителство. Единствената отговорност е на държавния глава. Ще я нося, имам готовност, имам и опит, мога да уверя нацията, че ще се отнеса много сериозно към своите ангажименти, увери Плевнелиев.

Президентът настоя, че след като има договореност служебният кабинет да поеме влестта на 6 август, той ще я изпълни.

Имам готовност, имам и опита, ще бъда първият държавен глава, на който ще му се наложи за втори път да сформира служебно правителство, посочи Плевнелиев.

По думите му същевременно ще има консултации от гледна точка на осигуряването на плавен преход между правителството на Орешарски, служебното правителство и следващото ново правителство на България, избрано от 43-то Народно събрание. Затова тези консултации са важни. Подобни консултации обаче мога да стартирам, след като има оставка на правителството "Орешарски", посочи той.

Според него вече нещата изглеждат много ясно подредени и той вярва, че политическата криза в България е напът да бъде решена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase