Николае Тимофти и Пламен Орешарски, Снимка: БТА

Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път. Това посочи премиерът Пламен Орешарски на срещата си с молдовския президент Николае Тимофти, който днес беше на официално посещение у нас.

България гледа с огромни симпатии към Молдова. Тя за нас е приятелска страна, заяви премиерът. Орешарски поздрави президента на Молдова за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС и изтъкна, че това е важна крачка към голямото европейско семейство.

Бихме се радвали процесът на асоцииране да продължи към пълноправно членство след време, добави Пламен Орешарски, като допълни, че Молдова може да разчита на подкрепа от българска страна.  

Още по темата
Не се колебайте винаги, когато имате нужда, да се обръщате към българските власти“, подчерта премиерът Орешарски и заяви, че страната ни е готова да сподели натрупания опит. 

Министър-председателят е приветствал идеята за създаване на международен университет в Молдова с участието на България и Украйна.

Президентът Тимофти отбеляза, че страната му  чувства подкрепата на България. Той изрази желание България да ратифицира скоро Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС.

В момента се нуждаем от ясна перспектива за нашата европейска интеграция, изтъкна Тимофти. Той отбеляза, че икономическите отношения между България и Молдова имат потенциал да бъдат още по-добри и смесената икономическа комисия може да обсъди какво да се направи в тази посока.

Президентът също така изрази надежда, че отношенията с България ще продължат да се развиват и в други сфери като образованието и културата.

На срещата е била обсъдена и темата за енергийната диверсификация. Премиерът Орешарски обърнавн имание на интерконекторните връзки и на Южния газов коридор.

По отношение на кризата в Украйна президентът Тимофти е изрази надежда тя да не се разраства и да намери мирно решение.

Той изказа своите съболезнования за загиналите при наводненията в България, съобщиха от правителствената информационна служба

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase