Снимка: Ройтерс

Напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно. Това посочи в официално прессъобщение Българска народна банка (БНБ).

Още по темата
Институцията изтъкна, че в резултат на предприеманите мерки банковият сектор в страната функционира нормално.

"Възползваме се от възможността да благодарим за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество", посочиха от централната банка.

Освен това БНБ отново обърна внимание за необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система.

Същевременно Първа инвестиционна банка (ПИБ) благодари на всички свои клиенти, партньори, държавни институции, медии и цялото българско общество за оказаната подкрепа.

През днешния ден банката влезе в обичайния си работен ритъм, приемайки заявки за нови депозити, вноски и текущи разплащания. Търгуваните на БФБ акции на ПИБ пък поскъпнаха с близо 27% в рамките на днешната последна за месеца сесия.

Инвеститорите бяха окуражени от категоричната реакция на политиците от вчера в подкрепа на банките и финансовата стабилност в страната. През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност, а днес БНБ поиска затвор за всяване на банкова паника. КФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно Корпоративна търговска банка (КТБ), ПИБ и Булгартабак.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase