Снимка: БТА
fallback

Предсрочните избори ще бъдат на пети октомври, а 42-рото НС ще бъде разпуснато на 6 август и ще бъде назначено служебно правителство.

Oще по темата
Това съобщи президентът Росен Плевнелиев след продължилите почти пет часа консултации между парламентарно представените партии и тези, които получиха мандат в ЕП - Реформаторския блок и България без цензура.

Президентът беше категоричен, че в рамките на този парламент е невъзможно да има нов кабинет.

Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство, заяви Плевнелиев. Точна дата, на която кабинетът Пламен Орешарски ще подаде оставка, не беше посочена.

Държавният глава заяви, че съставянето на служебното правителство е приоритет на президента. Той допълни обаче, че преди да определи състава му, ще проведе консултации с политическите партии, представени в националния и в Европейския парламент.

Служебният кабинет трябва да работи два месеца преди датата за предсрочните избори, което означава, че кабинетът "Орешарски" ще продължи да управлява почти до края на юли. Според Радан Кънев от Реформаторския блок най-късната възможна дата е 25 юли.

Преди разпускането на НС по Конституция президентът трябва да проведе консултации с ГЕРБ, БСП и трета партия за съставяне на нов кабинет, те да върнат мандата, което трябва да стане до 6 август. На 6 август държавният глава ще разпусне парламента и ще назначи служебен кабинет.

След политическите консултации в парламента миналата седмица, на които политическите лидери се разбраха датата на изборите да бъде пети октомври, се появи информация, че се обсъжда сценарий да бъде съставен експертен кабинет в рамките на това НС, който след това да продължи да работи като служебен. Лидерът на ББЦ Николай Бареков лансира подобна идея - за кабинет на националното спасение без политици.

След днешните разговори при президента Росен Плевнелиев обаче стана ясно, че този сценарий няма да се реализира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 9 години

От всички на снимката ще гласувам за Левски.

58

an.elica

преди 9 години

Добрината към злото е жестокостта към справедливостта.Вечните противопоставяния с лъжливото правителство на Орешарски е в залеза на славата си.Настъпи нов преходен период,в който истинските и стойностни политици с разум и сърдечност ще балансират нашето по-нататъшно развитие пред Европа.Бойко Борисов показа и доказа и двете качества и е достоен за наш Водач и Управник.Неговата партия се пребори с лъскавината и гланца на недостойните и настъпват чисти и праведни дни за нас

57

Анонимен

преди 9 години

Самата дата на изборите ясно говори за манипулирането им и направените предварителни покупко продажби на гласове! Защото съвпада с рамазана и ще има възможност да се отчете къде на истина, къде на хартия масово гласуване на хора, които даже вече не са раждани в България и не са я помирисвали! Ето ви "турското кафе" на гърбавите.

fallback