Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов приел предсрочният вот да бъде на 5 октомври с условието „незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат”, заяви той пред bTV тази сутрин.

Борисов не е бил съгласен дата на изборите да е 5 октомври - датата, която беше обявена като консенсусна след консултациите в петък между лидерите на парламентарно представените партии.

„Разумната дата за изборите беше 14 септември, неделя. ДПС настояваше за 5 октомври, БСП искаше или юли, или 12 октомври. Така че ДПС и БСП се хванаха за гушите, а аз искам по-рано да се махнат и 5-и е по-рано от 12-и“, разясни лидерът на ГЕРБ.

Още по темата
„Приех датата на ДПС, за да успокоим хората, че си отивате”, обясни случилото се в залата по време на консултациите бившият премиер.

Той поиска премиерът Пламен Орешарси и „това недоразумение Чобанов“ още днес да подадат оставка.

В понеделник банките трябва да отворят врати с нов финансов министър и премиер”, посочи още лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали е склонен да приеме евентуално предложение за служебен премиер, Борисов отговори, че е „готов на всякакви жертви”, но при едно условие. „БСП, ДПС и "Атака" излизат и казват: Ние се провалихме, елате, спасете държавата”, разясни лидерът на ГЕРБ.

По повод изказване на Цветан Цветанов пред bTV в петък сутрин, че „ДПС трябва да са в опозиция и да почиват дълго време” и ГЕРБ ще се придържа към по-късните три дати за вот, определени на КСНС, Борисов заяви, че заместникът му в партията „говори в лично качество”.

„Когато се казва кой какво трябва да прави, говоря аз. Категорично не, няма да върна Цветанов като министър. Той има място в партията, справя се перфектно с организационната работа, но дотук”, отсече Борисов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase