Сергей Станишев. Снимка: Булфото, архив

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не е притеснен от факта, че и днес парламентът не гласува искането му за прекратяване на пълномощията му на народен представител.

Още по темата
На 23 юни той подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му,  но в сряда и четвъртък заседанията на парламента се провалиха поради липса на кворум, след като опозицията не влезе в пленарната зала.

”Със съжаление, виждам, че ГЕРБ, която една година с поведението си дискредитираше парламентаризма, в първия ден след изборите те не признаха резултата, половин година не влизаха в парламента изобщо, играят с кворума и дискредитират институцията. На всеки, който играе такива игри, му се връща”, коментира той, цитиран от БТА.

Попитан дали не е възможно и в България, както в ЕС, да се постигне сътрудничество между леви и десни по общите интереси, Станишев изрази съмнение, че у нас има подобна зрялост.

”Политиката в България в последните години се превръща в състезание на лични амбиции, а не в дебати за политика. Страната ни се нуждае от сериозни дълбочинни реформи - на начина, по който работят институциите, в здравеопазването, в правосъдието, в образованието. Всичко това изисква широка подкрепа. Виждате, че една година с недостатъчна подкрепа се стремим и променяме нещата. Безкрайно е мъчително и безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна, много интереси бяха засегнати”, обобщи той.

Според него кандидатът за председател на Европейската комисия от партията, която събра най-голяма подкрепа на изборите за Европейски парламент, трябва да получи мандат за преговори.

Редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер (ЕНП), за да може той да започне политически разговори за политиката на следващата комисия. ЕК не може да продължава да кара по инерция. Хората в Европа ясно показаха, че искат промени, посочи Станишев.

Той добави, че е изготвил няколко точки, получили подкрепата на държавните и правителствените ръководители социалисти в ЕС, на чиято основа Юнкер може да разчита на тяхната подкрепа в Европейския съвет днес и утре.

Акцентите от тези точки са социалната защита, инвестициите, заетостта, преодоляването на разликите между бедни и богати, поясни Станишев. Той допълни, че се очаква българският премиер, според правилата на демокрацията, да подкрепи кандидатурата на Юнкер при взимането на решението за номинация от Европейския съвет.

В отговор на въпрос дали България би настоявала следващият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде от Източна Европа, Станишев заяви, че Общността не трябва да бъде разделяна така. ЕС е цялост от суверенни нации с еднакви права и задължения, добави той.

Станишев участва в днешното заседание на държавните и правителствените ръководители от ПЕС, свикано в белгийския град Елвердинге. В заседанието участва и министър-председателят Пламен Орешарски, който не пожела да разговаря с българските журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase