Атанас Мерджанов. Снимка, архив Булфото

От БСП се усъмниха в лидерството на Бойко Борисов на ГЕРБ, след като днес депутатите му пристъпиха дадената от него дума вчера - опозицията да влезе в пленарна зала в четвъртък и така да осигури кворум, за да бъде гласувано заявлението на председателя на левицата Сергей Станишев за предсрочно прекратяване на пълномощията му като народен представител, за да стане евродепутат.

„Това е поредното, вече над десето, блокиране на работа на парламента от ГЕРБ от началото на годината. Стана ясно, че въпреки затвърдената позиция от Борисов, че днес депутатите му ще са в пленарна зала, те оказаха да се подчинят на това заявление, очевидно Борисов не може да ръководи своята парламентарна група, той беше бламиран днес и следва въпросът утре ще бъдат ли възможни консултациите, самият Борисов с какъв мандат ще се яви на тях и ще бъде ли подкрепен от депутатите се“, заяви от името на социалистите Атанас Мерджанов, когото Станишев посочи за свой наследник на поста председател на Парламентарната група на Коалиция за България.

Още по темата
Според Мерджанов предстоящите предсрочни избори силно изнервят депутатите от ГЕРБ, които очевидно се борят за реденето на листите с кандидати за народни представители.

„По друг начин ние не можем да си обясним отсъствието им от пленарна зала, още повече, че с тяхното неявяване бяха блокирани редица важни закони“, заяви Мерджанов.

Относно исканото извинение от ГЕРБ заради коментари тази сутрин от страна на депутати от БСП, Мерджанов заяви, че „парламентът не е детска градина“, за да си говорят кой на кого е обиден.

„Вчера се появиха няколко позитивни нотки в изявлението на Борисов, а сега става ясно, че това е поредната непоследователна поведенческа линия на Борисов. Силно се надявам, че от ГЕРБ ще намерят сили да участват в консултациите утре, защото е повече от ясно, че този парламент така не може да работи и предсрочни избори без отлагане са безалтернативни“, отсече Мерджанов.

Той обаче не отговори на въпроса дали парламентът трябва да се разпусне при това положение.

„За утре е насрочено поредното заседание на Народното събрание и в зависимост дали ще се състои и ще има представители на останалите партии на консултациите, ще изразим своята политическа позиция по въпроса“, каза той.

Според Мерджанов дори и да няма заседание на парламента, Станишев ще отиде в Европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase