Снимка: Булфото

БСП иска консултациите между парламентарно представените партии да са в петък. Очакванията на всички бяха, че те ще се състоят днес, но в крайна сметка това не се случи, а в сряда и четвъртък лидерът на социалистите ще е в Брюксел.

„Днес ще изпратим официална покана до лидерите на парламентарно представените партии за консултации с тях, които ще включват широк кръг от теми - от тази за предсрочните избори, минавайки през задачите на парламента, стигайки до ролята на служебния кабинет, начина на номиниране на българския еврокомисар и политическата и социална ситуация в страната“, обясни лидерът на левицата Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията.

Още по темата
Той също, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, отрече слуховете да се водят тайни преговори между БСП и опозицията за съставяне на нов програмен кабинет в рамките на този парламент.

„Има нужда от предсрочни избори, очевидно е невъзможно да има широка коалиция, след като и Борисов го е казал“, настоя Станишев.

Според него България се нуждае от много сериозни промени в политиката, в управлението и в работата на институциите.

„Ако погледнем всеки един проблем в социалната политика, здравеопазването, образоването, всеки сектор се нуждае от реформи, но с малка подкрепа трудно се правят промени, за това е нужна сила, в този парламент очевидно трудно може да се постигне такова съгласие“, заключи той.

Станишев смята, че трябва да има политически диалог с всички политически сили по същината на проблемите и за това каква перспектива се създава на хората, за да останат в България.

Относно датата на изборите той призна, че вече има определен период, но трябва да се чуят различните мнения, преди да бъде уточнена напълно.

Сергей Станишев заяви от името на БСП подкрепата си за ръководството на БНБ и правителството по отношение на КТБ.

„Бяха водени консултации от страната на БНБ с парламентарно представените сили, за да се действа бързо в интерес на хората и на банковата система, смятам, че решението на БНБ, подкрепено от правителството, е добро и показва на хората, че има силна държавата, която е ефективна и може да действа адекватно“,каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase