Снимка: архив, Булфото

Реформаторският блок настоява за незабавна оставка на правителството и посочване на дата за предсрочни парламентарни избори. Това е заявил Божидар Лукарски пред журналисти, съобщиха от пресофиса на формацията.

Той е припомнил, че веднага след европейските избори РБ е излязъл с позиция, че всеки ден оставане на правителството на Орешарски прави българите по-бедни и задълбочава политическата криза.

Като оттеглиха подкрепата си за кабинета и го оставиха да управлява без ясно политическо доверие, БСП и ДПС съзнателно предизвикаха и продължават да поддържат дълбока политическа криза, смятат от формацията.

Божидар Лукарски е определил като скандално отлагането на насрочените от президента консултации за определяне на дата за изборите. Според него настоящият парламент е изчерпал кредита на доверие и не трябва да се създава ново правителство в рамките на този мандат.

Лукарски е отбелязал, че се прави опит за предизвикване на финансова дестабилизация в държавата.

РБ настоява главният прокурор да започне проверка и да стигне до физическите лица, виновни за финансовата криза. Заради заплахата за националната сигурност РБ призова в разследването да се включи и ДАНС, посочват от пресофиса на формацията.

БНБ е успяла да предотврати опита за финансова дестабилизация, е обявил Димитър Бъчваров и е коментирал, че посочването на ясна дата и час, когато клиентите ще имат достъп до парите си, както и използване на целия наличен ресурс за овладяване на кризата, са дали адекватен резултат. Според него обаче поведението на правителството е било неубедително и продължава да бъде разнопосочно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase