Снимка: Impact Press Group

Всеки опит за политическа спекулация на гърба на трагедията на хората би бил вреден и пагубен, категоричен беше зам.-председателят на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов по повод стихията във Варна, която взе 10 жертви.

Той призова за разбиране и подкрепа към нуждаещите се и посочи, че сега най-важно е да бъдат преодолени тежките последствия и да се предвидят защитни действия.

Още по темата
Мерджанов заяви, че в момента е крайно некоректно да се дават оценки за действията на една или друга служба и е прибързано да се говори за вина.

„В този тежък за страната момент повече от необходимо е да се прояви смирение и хладнокръвие“, настоя депутатът.

Той допусна, че ще се търси спешна намеса и помощ от ЕС за преодоляване на тежките последици от пороите.  Депутатът съобщи, че ПГ на „Коалиция за България“ ще организира дарителска акция за пострадалите райони.

Мерджанов напомни, че премиерът и министри са в бедстващите райони.

„За съжаление, такава е ситуацията в по-голяма част от страната – Варна, Добрич, Средногорието, Велико Търново и други части на страната. Нужно е да се прояви адекватност, много добра координация, която се прави в момента, ефективно действие на службите на МВР в координация с действията на местната власт“, посочи той.

Мерджанов апелира всички служби и застрахователни компании, които имат отношение към пострадалите райони, да проявят разбиране и бързи действия.

По думите му много депутати от левицата от снощи са по избирателните си райони и участват в действията на кризисните щабове.

Сутринта парламентът не събра кворум, за да заседава. Регистрираха се 98 депутати, от ГЕРБ не бяха в пленарната зала. Председателят на НС Михаил Миков заяви, че и днешният тежък за България ден не е могъл да сплоти народното представителство, за да има поне кворум.

„Пред стихията всички трябва да бъдем по-обединени", заяви той.

Присъстващите народни представители почетоха с едноминутно мълчание загиналите след поройния дъжд.

Вижте повече във видеото

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase