Сергей Станишев, Михаил Миков, Росен Плевнелиев и Лютви Местан Снимка: БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев е на мнение, че днешното заседание на КСНС е поставило старта на политическия диалог, но политическите консултации между парламентарно представените партии трябва да продължат.

Всички партии имат своите виждания и в тези консултации ще търсим това, което е полезно за държавата, има много натрупани проблеми и за да бъдат решени, е нужна политическа воля и сила, коментира той.

Станишев е убеден, че оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят, а „парламент може и да няма, но България ще има правителство и няма нито един празен ден без правителство, без значение дали ще е това, или служебно“.

Още по темата
Относно хипотезата да се формира нов кабинет в рамките на настоящето Народно събрание Станишев заяви, че не изключва никаква възможност по принцип, но се съмнява дали има политическа воля за това.

„България живее вече от много години в период на остра политически конфронтация“, добави той. Соцлидерът подчерта, че основният мотив за политическите консултации са резултатите от евроизборите.

„Правителството на Орешарски стартира отначало като кабинет на малцинството без силна парламентарна подкрепа и това от първия ден създаваше проблеми във функционирането му, гледахме на евроизборите като на шанс правителството да получи доверието на хората, а това не стана", коментира той.

Според него обаче явно нито една политическа сила не е бързала толкова много с изборите, защото технически това е било възможно да стане и през юли, но в крайна сметка се реши те да са между 28 септември и 12 октомври.

„Преди повече от седмици имаме позиция на Националния съвет на БСП за предсрочни избори и аз заявих, че ако има политическа воля, те трябва да се направят бързо и това беше възможно да се случи до края на юли, но това беше отказано“, припомни Станишев и добави: „Разбра се, че никой чак толкова не бърза“.

Според него за левицата е ясно, че сами по себе си предсрочните избори не решават проблемите в страната.

Нито дата и тяхното провеждане гарантират решаване на проблемите било на финансите, на здравеопазването, социалната политика, без диалог и политическо съгласие, заключи Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase