Зинаида Златанова. Снимка, архив Булфото

В Брюксел партийно лобиране за европари не минава. Това казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът по управление на средствата от ЕС и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя обяснява, че в момента, в който уверим Европейската комисия, че системите за управление и контрол по двете спрени оперативни програми са приведени в съответствие с изискванията, ще бъдат възстановени плащанията.

Комисията е настоявала това да се случи по "Околна среда" още през 2011 г. - 2012-а. По "Регионално развитие" трябва да се извършат повторни проверки на договори, които представляват 10% от сертифицираните разходи за 2012 и 2013 г.

"Надявам се, че колегите ще извършат анализите бързо, ще коригират системите, за да може плащанията да бъдат възстановени до 2-3 месеца", обобщава Златанова.

Причините според нея трябва да бъдат търсени в цялата верига, но в голяма степен това се дължи на нежелание от страна на управляващите системите в периода 2010-2013 г. да приемат аргументите на комисията.

Вицепремиерът изброява причините за спиране на парите - в голямата част от случаите се отнася за неправилно проведени обществени поръчки - незаконосъобразно смесване на критерии за подбор с показатели за оценка, намаляване или удължаване на срокове за обжалване или неравно третиране на участници в процедурите, както и налагане на дискриминационни условия на част от кандидатите.

Анализ за причините за налагане на финансови корекции по европейските фондове за периода 2007-2013 г., който наскоро бе изготвен от международна одиторска компания, показа, че 74% от тях се дължат именно на неправилно проведени обществени поръчки, категорична е тя.

"Фактите са такива, че България е на 26-о-27-о място от страните членки по ниво на усвояемост през целия програмен период", обяснява вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase