Снимка: БТА

България не може да не се съобрази с изискванията на Брюксел за информация по „Южен поток“, нито с искането за спиране на действия по него до изясняването на поставените въпроси, стана ясно от отговора на премиера Пламен Орешарски пред депутатите за ситуацията около проекта.

Както Dnes.bg писа, проектът беше замразен, а преди това ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни.

По думите му МС няма компетенции по търговски договори, затова въпросът не е разглеждан от кабинета, а премиерът е разпоредил на българските участници по проекта прекратяване на текущите процедури до изясняване на поставените от ЕК въпроси.

Още по темата
Орешарски се надява, че във връзка с проекта няма сериозни нарушения на европейското законодателство, но подчерта, че това предстои да се докаже.

Премиерът отказа да обяви параметри от подписания договор за изграждането на "Южен поток", тъй като е търговска тайна и другата страна по него не е разрешила това.

Орешарски беше питан от ГЕРБ не само по проекта, а и по въпроса с предстоящата оставка на правителството. Поставяте въпроси извън днешната тема, отговори Орешарски.

На няколко пъти той уточни в какво точно се съмнява Брюксел, за да стартира наказателна процедура срещу България - процедурите по определяне на „Южен поток–България“ за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение и възложените от „Южен поток–България“ поръчки.

Орешарски подчерта, че процедурите засягат основно предходния мандат, а споразумението отива в по-предходния мандат. Договори има подписвани от 2008 година насам в различни етапи от процедурата, включително и в този мандат, посочи той.

По думите му извършва се задълбочен юридически анализ от експерти. Орешарски съобщи, че ще бъдат изпратени отговори на ЕК на всички повдигнати въпроси.

Той напомни, че е разпоредил спиране на текущите процедури, докато текат консултациите с ЕК и не се предприемат мерки, препоръчани в резултат на консултациите. Именно това препоръчвали в официалното си писмо от Брюксел, с което се стартира наказателната процедура.

На няколко пъти изказването на премиера беше прекъсвано от опозицията с реплики от място, като Мая Манолова, която председателстваше заседанието, се опитваше да въведе ред в залата.

Останах с впечатление, че искате да ме изслушате, изненада се и премиерът.

Цецка Цачева от ГЕРБ заяви, че Манолова отнела възможността на вносителите да развият питането си и с неспазването на правилника поставила НС в „смешна ситуация“.

Манолова репликира, че от опозицията се сетили на втората минута от изказването на премиера, че искат да развият въпроса си за „Южен поток“. Не председателят на НС ви лиши от тази възможност, вие я проспахте, заяви тя.

Все пак Манолова даде думата на ГЕРБ да развият въпроса си. Впоследствие тя спори и с Лиляна Павлова от ГЕРБ, която заяви, че премиерът не дал никакви отговори и не е станало ясно какви са неустойките по търговския договор за проекта, каква е стойността му, какво включва и т.н. Павлова определи отговорите на премиера като „шикалкавене и увъртане“.

Магдалена Ташева от „Атака“ пък обвини Орешарски, че 20 минути „мънка“ пред българите, които слушат предаваното на живо от парламента изслушване за „Южен поток“. Ташева настоя Орешарски да разкаже за срещата си с американските сенатори и да отговори какво искат от САЩ да направим.

По думите й санкциите на ЕК се отнасят единствено за малки държави с „продажни правителства“ като българското.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че от „нищо неказването“ на премиера е станало ясно, че Министерският съвет, премиерът и министърът няма да подкрепят проекта „Южен поток“, докато не убедим европейските партньори, че проектът отговаря на изискванията на третия енергиен пакет. С което и ние сме съгласни, подчерта Аталай.

От ДПС подчертаха, че интересите на България са преди партийните и личните и призоваха за спиране на популизма по темата за енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase