Снимка: БТА
fallback

България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Сроковете по тази наказателна процедура са съкратени – не три, а един месец.

Oще по темата

Това обясни пред народните представители министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес той и премиерът Пламен Орешарски бяха изслушани в парламента относно ситуацията около проекта.

Преди отговорите да бъдат изпратени в Брюксел, на 29 юни те ще бъдат изпратени и обсъдени в Съвета по европейските въпроси.

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, подписано през 2008 година, към начина на създаването на проектната компания „Южен поток България”, което е било през 2011 година.” Следващото, за което питат, е защо няма търг по Закона за обществените поръчки”, обясни енергийният министър.

Стойнев уточни, че при избора на изпълнител е спазена процедура, започнала по времето на ГЕРБ. През 2011 година правителството на Бойко Борисов е внесло питане в Агенцията за обществени поръчки дали „Южен поток България” трябва да възлага търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за реализацията на проекта.

Отговорът е бил, че компанията не е страна по ЗОП, уточни Драгомир Стойнев и допълни, че по тази причина за избор на изпълнител не е обявена обществена поръчка.

До този момент – от създаването на проектната компания, в която собствеността е поделена между „Газпром” и Българския енергиен холдинг, за „Южен поток” са платени общо 23 млн. лева. Това означава, че делът на българската страна е 11,5 млн. лева.

„Няма корпоративни гаранции от страна на БЕХ, нито държавни гаранции за проекта. Заемът ще се изплаща от транзитните такси, които страната ще получи при преноса на газ по газопровода, и българските данъкоплатци няма да платят една стотинка”, категоричен беше още министърът.

"Проектът „Южен поток” е необратим, повтори тезата си Драгомир Стойнев. Проектът е стратегически за България, региона и за други държави, членуващи в ЕС – Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция", обясни пред народните представители Драгомир Стойнев.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Инж+

преди 9 години

"Ю.поток" не може! А к'во стана с "НАБУКО"!? Само приказки....А ние все сме си на същото "дередже"! Ето ви пазарен либерализъм:руснаците имат възможност-реализират си проекта!На нас газ ни трябва,а не хубави приказки от "евробюрократите"."Потупванията по рамото" няма да ни стоплят през зимата!

42

ОСТАВКА

преди 9 години

До плaтен тролДА ЛИЧИ,ЧЕ СИ ТОВА, КОЕТО СИ СЕ НАИМЕНУВАЛ!

41

Анонимен

преди 9 години

България е нелегитимен член на ЕС и Нато, защото бяхме приети без референдум, което нарушава конституцията на България и лисабонския договор. ФАКТ. Не сме във шенген, не сме във валутния съюз на ЕС. Не във всички страни от ЕС ни позволяват да работим. Това значи, че не сме член на ЕС и няма да се съобразяваме с тях, а ще отстояваме интересите на България. Ние сме във някакво висящо положение и всеки момент можем да напуснем, само като обявим това, без други мероприятия. А северен поток може...

fallback