Томислав Дончев. Снимка: архив Булфото

Причината за разрива в управляващата коалиция е опитът на БСП и ДПС да се съхранят поотделно и опитът за персонално оцеляване, както се получи при лидера на левицата. Това заяви пред bTV Томислав Дончев, избран за евродепутат от ГЕРБ на 25 май и бивш министър при управлението на ГЕРБ.

Той изтъкна още един аргумент, който е свързан с реалните проблеми в управлението. Опасението, че правителството няма да се справи до края на годината и горещото желание „бомбата да гръмне“ в други ръце - този, който поеме управлението след предсрочните избори, уточни Дончев.

Още по темата
"Ситуацията не предлага каквато и да било доза ентусиазъм", смята той.

Той обвини сегашното правителство в непрозрачност на управлението и в това, че в момента се правят назначения, които са в ущърб на бъдещето управление. За пример Дончев посочи избора на новите членове на Сметната палата вчера, което предизвика парламентарен скандал, както и назначения по посолствата.

Според него ситуацията днес в страната не е по-различна от тази преди една година. Разликата е, че европейските избори бяха ярко доказателство за политическите настроения в страната.

По думите му БСП ще носи отговорност освен за управлението си с ДПС и за партньорството си с „Атака”.

На въпрос възможен ли еднопартиен модел на управление след предсрочния вот, той отговори: „Възможен е. Малко вероятен, но възможен.“

Дончев е категоричен обаче, че не е възможна конфигурация ГЕРБ и ДПС, както и ГЕРБ и БСП.

„Може би сред 15-20 години при една реформирана левица би могло да се мисли за някакъв немски модел, но при конкретната ситуация е абсолютно невъзможно“, заяви той.

Дончев съобщи, че персонални коментари за министри досега в ГЕРБ не е имало, както и това дали самият той се вижда като министър в бъдещ кабинет на ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase