Михаил Миков. Снимка: БТА

Кворумът в парламента утре ще покаже дали ГЕРБ иска предсрочни избори. Това каза пред БНР председателят на парламента Михаил Миков.

На днешното заседание в НС трябваше да бъде обсъден референдум за изборните правила, но то се провали поради липса на кворум. От ГЕРБ заявиха, че не са отговорни за кворума, а управляващите.

Още по темата
Миков смята, че въпросът за референдума е удачно да се постави в дневния ред на Народното събрание и утре и да се види ще има ли кворум по двата въпроса - насроченото гласуване за вота на недоверие и обсъждането на референдума.

Ако няма и утре кворум ще насроча извънредно заседание, заяви Миков. „И българските граждани ще видят кой наистина е за задължително гласуване“, допълни той.

Миков е категоричен, че ако политическите сили искат да има задължително гласуване на тези избори, предложението трябва спешно да влезе в пленарната зала.

Относно датата за провеждане на предсрочните избори Миков смята, че са възможни всички варианти и в края на юли, и в края на септември.

Разбрахме, че ГЕРБ ще бави конституционната процедура - според изявлението на Борисов, че 7 дни ще „консумира мандата“, допълни председателят на НС. Това за него е знак, че ГЕРБ не искат незабавни предсрочни избори. Той отново потвърди позицията на левицата за избори в най-скоро време.

Президентът носи отговорността да насрочи избори, допълни Миков. „Хубаво е, че президентът търси консултации. Малко ми е странно, че това не са политически консултации за насрочване на избори, а КСНС, в който участват и редица други служби, включително и членове на кабинета. Този орган сам по себе си не би трябвало да се занимава с политически въпроси“, смята той.

Той е убеден, че въпросът за предсрочните избори трябва да се реши на една нормална консултация при президента и политическите партии.

На въпрос дали поведението на ДПС не е предателство спрямо БСП с искането за предсрочни избори, Миков заяви, че политиката не е вечен съюз или вечна любов. Оцеляването на БСП не минава през оставката на Станишев, убеден е той и отсече: "Ние не сме лидерска партия“.

Миков коментира и темата „Южен поток“. Според него проектът не може да бъде спрян от изказването на премиера, а решение за това не е вземано.

„Такова решение не знам да е взето някъде. Доколкото знам, "Южен поток" е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между  БЕХ и "Газпром", и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене. Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление“, каза той.

Има реалности, които са на плоскостта на закона, иначе дейността на всяка частна компания у нас, каквато е и "Южен поток", винаги може да бъде спряна по субективни причини, посочи Миков. Според него "посланието на Орешарски е разчетено погрешно".

„Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си. Аз не виждам някакви притеснения за нарушения, които да са извършени. Не мисля, че в момента има започната наказателна процедура. В момента има проучване по въпроса. Интересното е друго и го каза президентът - че спирането на средствата на България е свързано с "Южен поток". Това е крайно неприятното, ако си представим, че една Комисия в оставка в момента действа чисто политически към България", коментира той.

Добре е президентът да каже каква информация има по въпроса, призова председателят на НС.

Малко по-късно през деня пред БНТ Михаил Миков обяви, че 28 септември е най-коментираната дата за изборите, но в правомощията на президента е той да насрочи датата. По думите му избори е можело да се направят и по-рано, включително и до края на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase