Снимка: Архив БТА

Депутатите от ГЕРБ не са се регистрирали днес в НС, защото според тях няма проект на решение за референдум, който да се обсъжда.

Не ние сме отговорни за кворума в 42-то НС, подчерта Цецка Цачева. Тя обвини управляващите, че вчера, когато се избираха членове на Сметната палата със 7-годишен мандат, са „били любезни“ да направят кворум.

Цачева обаче изтъкна, че днес трябваше да разглеждат предложенията на президента за национален референдум за изборните правила и предложението на инициативния комитет, който събра подписка за това.

„Във вчерашния ден, когато се проведоха заседанията на Комисията по правни въпроси и Комисията по гражданско общество, не бе постигнат консенсус и на практика няма проект за решение, който тази сутрин да можеше да бъде обсъждан в пленарна зала. Обратно, членовете на Инициативния комитет бяха обругавани от членове на комисиите на парламента, което за нас е недопустимо“, отсече Цачева.

Тя потвърди, че от ГЕРБ са за произвеждането на референдум така, както въпросите са поставени от президента. Ние сме за пряка демокрация, хората на България да кажат какви трябва да бъдат новите изборни правила, за да бъде преодолян корпоративният вот и ниската избирателна активност, категорична е Цачева.

По думите й това трябва да се случи, но при липсата на възможност да работи 42-то НС е възможно само след консултации при президента в КСНС във вторник.

Групата на ГЕРБ ще участва в работата в пленарна зала по темите и въпросите, по които бъде постигнат консенсус при президента за работата до края на това НС, обяви тя.

Да говорим днес за авторитет на институция, на която от една година българските граждани искат оставката, е несериозно, подчерта Цачева.

Председателят на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки каза, че комитетът е свършил своята работа и „имаме едно огромно постижение на нашето гражданско общество“, след като са налице над 463 000 подписа на български граждани с искане за референдум.

Смятаме, че референдум може и трябва да има така, както е предложен от президента, подчерта Близнашки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase