Бойко Борисов. Снимка БТА

Тонът на Консулативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента следващия вторник ще бъде конфронтационен, защото правителството продължава да демонстрира арогантност и безпардонност с днешните си актове. Това каза пред "Фокус" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Вашингтон в коментар на днешния избор на членове на Сметната палата.

Днес Народното събрание одобри нейните членове, предложени от председателя Лидия Руменова, които положиха клетва пред депутатите. Вчера от ГЕРБ поставиха условие, че ще оттеглят вота си на недоверие, ако управляващите се откажат от точката за избор на членове на Сметна палата.

Още по темата
Борисов се чуди защо трите партии - БСП, ДПС и Атака, днес са влезли да правят кворум, за да изберат членовете на Сметната палата и шефа на Националния статистически институт, след като вчера са подавани оставки на партийно ниво в БСП, а "Атака" "крещят отвън оставка на правителството“.

"Да избираш най-важния одиторен орган за седем години напред, след като си подал оставка, те вече го правиха това преди пет години“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той припомни, че по същия начин в последните дни от управлението си тройната коалиция е вдигнала пенсиите, без да има пари в бюджета, "назначиха си посланици и хора на ръководни постове, които впоследствие, ако тръгнат да бъдат махани, започват да говорят за реваншизъм и за чистка".

"Така че учуден съм от това, което сътвориха г-н Местан и г-н Станишев, защото последните дни говориха за мъдрост, за толерантност, за съгласие, за излизане от кризата и всичко останало”, допълни той.

С днешния си ход управляващите са минирали всякаква възможност за каквито и да е нормални разговори, убеден е Борисов.

"Какво има да говорим във вторник на КСНС, при положение, че те така безпардонно се държаха днес? И за седем години напред ще определят кой да бъде в най-важния одитен орган. При положение, че не участва най-голямата партия, спечелила изборите, в него. То просто не е само морално, то не е логично“, отсече експремиерът.

Борисов е убеден, че оттук нататък разговорите няма да имат желаната от него мъдрост и разбирателство. По думите му управляващите са показали, че това за тях не са ценности. Според лидера на ГЕРБ те действат от позицията на моментната сила на сриналата се тройна коалиция.

"Но, за съжаление, това е съдбата ни в България”, обобщи Борисов.

„След днешните решения не виждам никакъв смисъл да проявявам толерантност. Те това си посяха, това ще пожънат”, допълни още Борисов.

Относно определяне датата на предсрочните избори Борисов е категоричен, че това е работа на президента и има технологично време, което трябва да се спази.

Единственият изход от кризата за страната и за ГЕРБ е максимално добър резултат на изборите, уверен е партийният лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase