Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: БТА

За край на оправдателния режим в БСП призова лидерът на левицата Сергей Станишев в началото на пленума на партията.

Станишев настоя за избори до края на юли и предупреди, че за да постигне сериозен резултат на предстоящите избори, партията трябва да се справи с два проблема – липса на самочувствие и увереност в БСП. Той поиска доверие от съпартийците си да ги води на предстоящия предсрочен вот и разкритикува "дребните сметки" в партията.

Станишев аргументира предложението за избори до края на юли с думите, че три или четири месеца неяснота и липса на политическа стабилност ще се превърнат в агония и цената ще платят гражданите, бизнесът, социално слабите.

Още по темата
БСП не се е вкопчила във властта. Призоваваме всички да загърбят партийните си интереси, дребни сметки и тайни кроежи и да се обединим в общата воля да направим избори, апелира той. По думите му БСП е готова за спешни консултации с всички политически сили и с президента, защото България е над всичко.

Според него нито премиерът, нито министрите заслужават да носят отговорност за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност, затова най-отговорното действие е да си подадат оставката веднага след преодоляване на вота на недоверие за финансовата политика.

Станишев уточни, че е настоявал за широк формат на консултации между БСП и ДПС за дискусия как да бъде стабилизирано управлението, каква трябва да е формулата на управлението и политиките, които трябва да се провеждат. Пресконференцията на ДПС обаче дошла, когато тези разговори предстояли.

Той призна, че след резултатите от евровота на всички станало ясно, че кабинетът трудно ще издържи до края, но смятал, че двете партии, които го подкрепят, са длъжни да потърсят отговорно решение и да се държат координирано.

Председателят на БСП зададе въпроса дали съставянето на правителство си е заслужавало и отговори риторично: Забравихте ли как изглеждаше България на колене, забравихте ли демонстрацията на просташка безнаказаност, самодоволна наглост и правенето на политика с неполитически средства, което беше запазена марка на управлението на ГЕРБ.

Лидерът на левицата призна, че две седмици слуша „всякакви размисли и страсти“ в партията“ - от искания за извънреден конгрес през пълен цикъл отчети и избори до традиционното искане на оставката му и тази на ръководството.

Станишев изрази съжаление, че в БСП искането на оставки се превърнало „не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност – нагоре и встрани“. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка и да се крие зад моя гръб, нито ще се превърна в индулгенция за несвършената работа, в това число на всеки един от цялата партия“, отсече той.

Станишев настоя днес да получи отговор от Националния съвет има ли доверие и мандат да организира предстоящите избори. Той призова и всеки да поеме своята отговорност, защото за промяната е нужна обща воля и много работа. Способни ли сте да я вършите, попита той съпартийците си.

Станишев посочи, че поставянето на БСП на първо място означава отказ „от много други интереси, включително лични и икономически“. По думите му всеки е готов на критичност, но само за работата на другите и „сами себе си лъжем само и само да си осигурим места в Конгреса и Националния съвет, за да гарантираме конкретното си влияние, но не и това на партията“.

Според него промяната на лидера е „лесно продаваем сценарий за медиите“, но не и решение за промяна на партията.

Няма успех без самочувствие и няма успех без самоотвержена битка. Успехът идва само при онези, които вярват на себе си, не при онези, които постоянно търсят виновни другаде и се оглеждат за своите лични, дребни сметки, заяви Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase