Пламен Орешарски. Снимка: БТА, архив

Министрите, които бяха в България, изключиха телефоните си веднага след като лидерът на ДПС Лютви Местан обяви трите варианта за предсрочни избори, пише "Стандарт". Червените министри на пожар отидоха на "Позитано" 20 за среща със соцлидера Сергей Станишев. Малко след 14 часа плъзна слухът, че шефовете на ведомства от БСП хвърлят колективна оставка. Той обаче не бе потвърден.

Министрите влизат в работен 4-месечен режим, обясняваха висши социалисти. Това било максималният срок, който правителството можело да изкара. Трябва да се предвидят и да се довършат неща в рамките на тези 4 месеца, коментира неофициално представител на изпълнителната власт.

Първа в централата на БСП се яви образователната шефка Анелия Клисарова. Ще работим, докато можем, не се страхуваме от избори, заяви тя на излизане. Клисарова припомни, че само преди дни е предложила за всеки клас по всеки предмет да има само по един учебник.

Веднага след нея в кабинета на Станишев влезе Драгомир Стойнев. Продължавам да работя, подготвям посещение за Китай, каза след разговора той. Председателят на парламента Михаил Миков и външният министър Кристиан Вигенин пристигнаха един след друг.

На тръгване Миков запази ледено мълчание. Вигенин носеше няколко папки и лаконично отбеляза: "Има още някои неща за свършване".

Премиерът Пламен Орешарски запази мълчание през целия ден. Той е готов всеки момент да подаде оставка, казаха депутати от БСП, разговаряли с него в Министерски съвет. Още в първите минути от изявлението на Местан избраници буквално изхвърчаха като тапи от пленарната зала към премиерския кабинет. Не може да се работи така, очевидно е, че отиваме на избори, коментираха те след срещата си с премиера.

Орешарски дал да се разбере, че не приема критиките на "Позитано" 20, че кабинетът не провежда лява политика, и дал пример със закони, които след като минат през пленарна зала, "не можели да се познаят". Без да посочва имена, премиерът отбелязал, че някои от соцдепутатите правели коренни промени върху членовете и алинеите, предложени от Министерски съвет, и така законодателството куцало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase