Снимка: архив, Булфото

Възможно ли е, за пореден път, едно от най-големите стратегически безпокойства на Европа да зависи от балкански сюжет?

Този път става въпрос за украинската криза, страховете на Европа за енергийната й сигурност и влиянието на държащия ключа към властта по-малък партньор от управляващата коалиция в България, Движението за права и свободи, пише Крисчън Оливър в рубриката "Брюкселски блог" на британския вестник "Файненшъл таймс".

Безпокойствата на малката партия на етническите турци в България може да изглеждат безкрайно далеч от геополитическата конфронтация между Кремъл и Запада. Възможно е обаче на тесните рамене на ДПС да лежи съдбата на ключовия газопровод "Южен поток" - проект, който мнозина смятат, че ще засили още повече хватката на Русия върху газовите доставки за Европа, коментира авторът.

Предвидено е планираният газопровод да транспортира газ на руския монополист Газпром през Черно море до България и след това до Австрия, в добавка към вече обширната газопроводна мрежа на Москва през Украйна и Североизточна Европа, припомня Оливър.

Строителството му трябваше да започне този месец, но Европейската комисия откри тази седмица срещу България т. нар. наказателна процедура с аргумента, че споразумението й за "Южен поток" с Русия нарушава законодателството на ЕС в областта на конкуренцията.

"При условие че 28-членният Европейски съюз е разединен по въпроса за налагането на санкции на (Руската федерация), блокирането на строителството на (газопровода) е едно от малкото оръжия, с които Брюксел разполага срещу Кремъл. Ето тук обаче нещата се балканизираха", коментира авторът.

"Управляващите в България социалисти - една от политическите партии в ЕС, които са най-близки до Русия - спорят с (Европейската комисия), като твърдят, че строителството на "Южен поток" е част от техния мандат и ще създаде работни места и ще донесе (приходи от) транзитни такси", отбелязва Оливър.

"Лютви Местан, председателят на Движението за права и свободи, обаче казва, че няма смисъл да се води борба с ЕС, и призовава за предсрочни (парламентарни) избори", пише още авторът. Оливър посочва, че социалистите вече са непопулярни в България, като миналата година срещу тях е имало масови улични протести, а миналия месец са понесли поражение на изборите за Европейски парламент.

Противниците на правителството казват, че случаят "Южен поток" е много по-мътен, отколкото твърди кабинетът. ЕС проучва как са били раздадени договорите по строителството на газопровода на руски и български компании, отбелязва авторът.

Главната строителна компания е руската компания Стройтрансгаз, собственост на бизнесмена Генадий Тимченко, който е в американския списък със санкции срещу руски граждани. Опозицията освен това пита дали цените, по които е било платено на строителните компании, не са изкуствено завишени и дали транзитните такси ще бъдат плащани по реални търговски тарифи, посочва Оливър.

В заключение авторът пише, че сцената за една политическа схватка е готова. Ако българските социалисти загубят предсрочните избори, за Русия ще е много по-трудно да построи "Южен поток", обобщава той.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase