Кристиан Вигенин Снимка: архив, Булфото

Резултатът на БСП на евроизборите не е повлиян съществено от позицията на кабинета за конфликта Русия-Украйна, според външния министър Кристиан Вигенин.

Така министърът на практика обори една от тезите на левицата за изборната загуба, според която проевропейската позиция на министри отказала избиратели на БСП да подкрепят партията на 25 май.

Вигенин допусна, че е възможно това да е предизвикало въпроси и известно напрежение у част от избирателите, но той не смята, че външнополитически въпроси са били водещи за това част от традиционните поддръжници на БСП да не участват в изборите.

Още по темата
Той посочи, че БСП е европейска партия и има много ясни позиции в подкрепа на членството на страната в ЕС и НАТО.

„Възможно е част от избирателите на БСП да са предпочитали различна позиция от страна на правителството и на министъра на външните работи, съответно на отбраната, но ние сме правителство на страна-член на ЕС и на НАТО, и няма как да допуснем да бъдат компрометирани нашите позиции като активен и реален партньор, член на тези две организации“, изтъкна той.

Вигенин не допуска, че е възможно по тази причина да бъде сменен предвид очаквания ремонт в правителството, нито че заради проевропейска позиция може да се раздели с поста си колегата му министърът на отбраната Ангел Найденов.

„И премиерът, и лидерите ще решат кой министър си е свършил работата, от кого може да се очаква повече и кой трябва да бъде сменен, но ако говорим за мен или за министъра на отбраната, аргументът един такъв министър да бъде сменен заради това, че имал проевропейска позиция, ми се струва недостатъчно солиден“, коментира той.

Министърът заяви, че продължават обсъжданията на резултатите от евровота и анализът ще бъде направен от Националния съвет на БСП. Той изрази увереност, че левицата ще излезе с най-адекватна реакция и предложение „какво да правим оттук нататък като партия“.

Вигенин увери, че ще продължи диалогът с ЕК във връзка с наказателната процедура, стартирана от Брюксел по проекта „Южен поток“. По думите му критиките ще бъдат проучени внимателно и ще бъдат подготвени съответните отговори.

Министърът смята, че в конструктивен диалог проблемите ще бъдат отстранени.

„Проектът „Южен поток“ не се поставя под съмнение от самата ЕК. Всяка една от страните, през които газопроводът минава, продължават да го подкрепят икономически и политически“, каза Вигенин, като подчерта, че процедурата не е срещу проекта, а срещу конкретни действия и мерки във връзка с реализацията му.

Каквото е необходимо, ще направим, за да се реализира този проект, не на инат, няма нужда от подобна реторика, подчерта министърът, който напомни, че това не е руско-български, а европейски проект.

Нямаме особени притеснения, но трябва спокойно и внимателно да работим с ЕК по тези въпроси, каза още той във връзка с наказателната процедура от Брюксел.

Според Вигенин проведените избори в Сирия не могат да бъдат счетени за легитимни, „доколкото се провеждат в ситуация, в която липсва всякакъв диалог между двете страни в конфликта“. По думите му те няма да доведат до успокояване на ситуацията в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase