Меглена Кунева. Снимка: архив, БТА

"Движение България на гражданите" ще продължи да бъде активна част от Реформаторския блок като коалиция от пет политически партии, отворена за активни граждани, обяви лидерът Меглена Кунева на пресконференция днес след Националния съвет на Движението, който се проведе снощи в Пазарджик.

Всякакви спекулации за колебания към РБ не са идвали от нашите среди и са изключени, каза още Кунева.

Националният съвет на ДБГ оценява участието на Блока в изборите за Европейски парламент като успех за коалицията.

“Направихме пробив. В същото време отчитаме нуждата от внимателен анализ на слабите страни в кампанията, които не позволиха Блокът да разгърне своя потенциал. Според мен две места бяха абсолютно възможни, не ни достигнаха 1000 гласа за втори мандат”, каза още Меглена Кунева.

По думите й Движението ще пристъпи към вътрешнопартиен референдум и други демократични форми, неприлагани досега, за отношението на ДБГ и РБ към основните политически сили извън Блока. Тя потвърди, че ДБГ има решимост да мине целия цикъл избори заедно с другите партии в РБ.

Кунева съобщи, че Националният съвет задължава представителите на движението в органите на РБ да инициират преструктуриране на организацията и дейността на органите на блока и засилване на колективното начало в тях.

Като следващо решение представителите на ДБГ в РБ вече са длъжни да внасят за предварително разглеждане в Изпълнителния съвет на партията всички важни въпроси, по които предстои вземане на решения в Блока.

Ние искаме структурите ни да са силно въвлечени в това, което РБ прави и това е логиката на сътрудничеството, която ние виждаме, подчерта още Кунева.

Според Даниел Вълчев, когато Блокът прерасне в нещо по-голямо, въпросът за лидерството ще се появи несъмнено.

Найден Зеленогорски определи като атентат върху българската демокрация големия процент на купени гласове и подчерта, че това прави честно постигнатия успех на РБ още по-отчетлив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase