Снимка: БТА

Преференциалният вот трябва да се доразвива, защото хората показаха, че искат да използват тази формула и пази боже някой да реши "да го стъпче или премаже".

Това каза пред журналисти в Карлово вицепрезидентът Маргарита Попова, запитана дали след последните избори трябва да има нови промени в избирателния закон, предаде БТА.

Тя подчерта, че това е работа на законодателния орган и на правителството, на гражданския сектор. Всеки път, когато направим някакъв законопроект или е влязъл в сила закон, не чакаме да заработи и да се създадат традиции на прилагането му, а бързаме да кажем, че искаме да направим нещо още по-добро и по-прозрачно, коментира Попова.

Попова призна, че може да се случат и грешки, че може да има и провокации, както и много други неща, но по думите й това ще случва, "докато улегне нашата демокрация".

Демокрацията я правим всеки ден, като прилагаме законите, като ги уважаваме и като стават традиция. И не може да искаме демократично мислене и демократични традиции от вчера за днес, защото нямаме традиция, а демокрацията ни е млада, коментира вицепрезидентът Попова.

Тя добави, че преди нещо да е проработило, не трябва да бързаме да го променяме. Колкото до това да има ли референдум относно изборното законодателство Попова каза, че това се решава от парламента, но призова въпросите да се подбират внимателно, за да не се подвеждат хората.

Референдумът е нещо много капризно, една много детайлна и изискана част от демократичните традиции и затова много внимателно трябва да се подхожда към него, добави тя.

Според нея, ако започне да се пита "за каквото ни хрумне, можем да влезем в много опасни капани".

Маргарита Попова беше в Карлово по случай Празника на розата в града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase