Снимка: МС

Премиерът Пламен Орешарски заяви категорично, че сегашното българско управление трябва да избере следващият български еврокомисар.

"Ако не е това правителство, кое точно правителство тогава трябва да излъчи еврокомисар? Към настоящия момент това е правителството“, обяви Орешарски от Брюксел в отговор на коментарите на ГЕРБ след резултатите от евроизборите у нас.

Още по темата

"Знам за съмнения, че това правителство няма право да излъчи следващия български комисар, още от миналата година – те стоят едни и същи“, посочи министър-председателят, цитиран от БНР.

Орешарски съобщи, че е уверил председателя на Европейската комисия Жозе Барозу по време на срещата между двамата, че България ще се съобрази с препоръките на комисията за закона за енергетиката и те ще бъдат отразени преди второто четене на промените.

Европейската комисия има забележки и по процедурата за избор на изпълнители на проекта „Южен поток” – те също ще бъдат отчетени, каза Орешарски след срещата с Барозу, без да уточнява дали може да се стигне до отмяна на обществени поръчки.

"Изпратих своевременно министър Стойнев на среща с комисаря Йотингер и очакваме коментарите на Комисията, така че да бъдат отразени между двете четения“, напомни премиерът. Той подчерта, че поправката засега е на първо четене.

"Готови сме каквито коментари получим от Комисията, да бъдат отразени своевременно, така че да има пълно съответствие на националното законодателство на  европейското", каза премиерът Орешарски.

Двамата са обсъдили още и газовите доставки. Орешарски и Барозу са разгледали изграждането на междусистемните връзки към газопроводите на съседни страни и необходимостта от по-голямо европейско финансиране, защото това не са търговски, а стратегически проекти.

Пламен Орешарски и Жозе Барозу се срещнаха преди неформалната среща на лидерите на страните от ЕС. На нея трябва да бъде дискутирана кандидатурата за нов председател на Европейската комисия.

Премиерът на България посочи, че до края на седмицата ще има среща с лидерите на БСП и ДПС, за да обсъдят изборите и управлението на страната.

Изборът на следващ български комисар ще бъде консултиран с тези две политически сили, стана ясно още от думите на Пламен Орешарски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase