Снимка: архив Булфото
fallback

211 преписки за нарушаване на изборното законодателство е образувала прокуратурата до 12.00 часа. Това става ясно от съобщение на институцията.

От тях са прекратени 147, като по 64 работата продължава. Най-много са образуваните преписки в района на София - 77. От тях са прекратени 63. В Пловдив от 59 образувани са прекратени 40. Варна и Велико Търново са с приблизително еднакви резултати - образувани са 30, 17 са прекратени и в двете прокуратури. В Бургас са образувани 21, прекратени са 10.

Назначена е проверка по сигнал за "купуване на гласове" в плевенското село Брестовец, съобщи за БТА прокурор Рени Кирилова - говорител на Окръжната прокуратура. Сигналът е подаден от областен координатор на една от парламентарните политически сили в РИК, която го е препратила в прокуратурата.

Посочено е, че в селото се е движел джип с чужда регистрация, най-вероятно с цел "купуване на гласове".  Възложено е на полицията незабавно да провери случая - автомобила, целта на посещението му в селото и всичко необходимо, за да изясни има ли закононарушение, каза Кирилова.

Oще по темата
В ЦИК постъпват сигнали и жалби, свързани до момента основно с разкриване на тайната на вота. Това е станало в три избирателни секции - в Овча Купел /София/, в Габрово и в Исперих, където вече са взети необходимите мерки, каза говорителят на комисията Александър Андреев.

Той каза още, че в Кърджали има липсващи страници от избирателния списък при автоматизираното отпечатване.
Там също са взети съответните мерки на СИК да бъдат предоставени тези липсващи страници.

В ЦИК все още постъпват жалби за изпратените вчера SMS-и от неправителствена организация с председател лице в кандидатска листа. ЦИК е взела решение на въпросното лице да бъде наложена административно-наказателна отговорност чрез актовете за установяване на наказание, които ще бъдат изпратени на областния управител за издаване на наказателни постановления.

Липсата на ток в 17 избирателни секции в Оряхово няма да повлияе на изборния процес. Техническата повреда се отстранява.

В светлата част на днешния ден избирателите там нормално ще могат да упражнят правото си глас, информира още говорителят на ЦИК.

По отношение на експерименталното гласуване всичко протича нормално, машините работят навсякъде в 100- те оборудвани за целта секции. Александър Андреев призова всички гласоподаватели да се възползват от тази възможност и да гласуват и машинно, освен чрез бюлетината, тъй като хартиената бюлетина е единствената, която ще се отчете в резултатите от гласуването в изборния ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

ДОБРИЧ

преди 10 години

цял ден се чудят какво да правяТ , пари от социалните , пари за гласуване , като ще дават да дават на всички .ТЕ НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ГЛАСУВА ДНЕС .КАК МОЖЕ ХОРА НЕГРАМОТНИ , ДА ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ !

5

добрич

преди 10 години

защо не гласувам днес? БЯХ НА ЕДНА РАБОТА ИМАМ ДА ВЗЕМАМ МНОГО ПАРИ , ЗАПОЧНАХ 2РА ТАМ Е ДОБРЕ . ТОКУ ЩО СЕ ПРИБРАХ ОТ РАБОТА УТРЕПАНА КАТО КУЧЕ , А ЗНАМ ЧЕ *** В МАХАЛАТА БЯХА НА ЕКСКУРЗИЯ ДОКАТО АЗ РАБОТЕХ ДАЛИ ИМ ПО 150 ЛВ , ДРУГИ ИМ ДАЛИ ПО 50 ЛВ , А АЗ РАБОТЯ И ИМАМ 10 ЛВ В ДЖОБА . ЗНАЧИ БОРБАТА Е ЗА ГЛАСОВЕ . ДОКОГА НЕГРАМОТНИТЕ *** ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЖИВОТА МИ . И ГИ ИЗВОЗВАТ С ТАКСИТА ДО УРНИТЕ .

4

Анонимен

преди 10 години

"душата" на ***(турчина) струво 20 лв и 2 кюфтета

fallback