Снимка: архив Булфото
fallback

До 10.00 ч. избирателната активност е 7,62%, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. Към този час активността на изборите през 2009 г. е била 7,36%, а през 2007 г. - 4,03%

Най-висока избирателна активност е регистрирана в район Бургас - 25 075 души или 13,4 на сто, Кърджали - с 10,6 на сто и Смолян - с 10,4 на сто. Висока е активността и в Разград и Силистра - около 10 на сто.

Най -ниската е активността на избирателите е в Пловдив - с 12 744 души или 4,2 на сто.

Нормално е в този час на деня избирателната активност да е ниска, коментира Андреев. За сравнение той припомни активността през 2009 год. на предишните избори за европарламент, когато тя е била 37 на сто. Надяваме се и днес избирателната активност да се увеличи в следващите часове, посочиха от ЦИК.

Основните нарушения в днешния изборен ден, постъпили в ЦИК, са свързани с липса на втори печат на бюлетината, разлепени в близост до избирателните секции агитационни материали, неоткъснат номер на долния десен край на бюлетината.

Има и жалби за разкриване на тайната на вота, чрез предварително отваряне на бюлетината от страна на член на секционната комисия, преди да бъде пусната бюлетината в урната. Повечето от тези жалби и сигнали са от компетентността на РИК и ЦИК ще ги изпрати там.

Следващата избирателна активност ще се отчете след 13.30 часа, тогава ще се отчете и броят на гласувалите машинно.

Общо 6 375 868 българи имат право на глас днес. Те могат да гласуват в 11 425 секциии 70 подвижни секции с избирателни кутии”, обясни още Андреев.  Той каза още, че към момента няма проблеми с бюлетините, които биха предизвикали проблеми пред избирателите да осъществят правото си на глас. 

В чужбина избирателните секции са 168 в 35 държави. 

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ПАРТИЯ = МАФИЯ

преди 9 години

Днес ще има преброяване на *** в тая държава, които с гласът си ще легитимират поредните престъпници ! Да видми колко са тъпанарите в тая държава, до 10 часа са около 7% !... колко ли ще са на края на деня ????

19

Анонимен

преди 9 години

Хайде отивайте да гласувате! И след като гласувате, запомнете за кого сте дали гласа си и следете дали вашият избраник изпълнява обещанията си.Но ако не гласувате - нямате право после да псувате колко са зле депутатите и нямате право да се оплаквате колко ви е скапан живота.В крайна сметка ние избираме кой да представлява интересите ни.

18

гласувайте

преди 9 години

Значи няма да гласувате, но с данъците си ще плащате заплатите на тия, които са избрани с *** гласове. Еваси логиката еваси акъла.

fallback