Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА
fallback

Италия подкрепя България за членството ѝ в Шенгенското пространство. Двете страни ще работят съвместно и по реализацията на проекта "Южен поток", съобщи външният министър Кристиан Вигенин след среща с италианския си колега Федерика Могерини в Рим.

Вигенин изтъкна, че страната ни има всички основания да смята, че през есента може да бъде взето решение за членството на България в Шенген, предаде БНР.

Oще по темата
Италианският външен министър е заявила, че са готови по време на председателството на Съвета не просто да поставят този въпрос, но и активно да убедят останалите страни-членки.

Федерика Могерини е подчертала, че за Италия, България е готова да бъде част от Шенген и не вижда основания този въпрос да се отлага.

В тази връзка Вигенин потвърди, че среща между премиерите на България и Италия Матео Ренци и Пламен Орешарски ще се състои в сряда, 28 май, на която разговорът за членството на България в Шенген ще бъде продължен на ниво премиери.

Вигенин и Могерини са готови да действат съвместно на равнище външни министри за реализирането на проекта "Южен поток".

Външният министър на Италия е потвърдила, че проектът за газопровод е важен за италианската държава.

Това, по думите на Кристиан Вигенин, би повдигнало въпроса за проекта на политическо равнище и ако има политически атаки срещу този икономически проект, двамата министри са готови да го защитават. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

optimist

преди 9 години

Ще те подкрепят теб банда здрави, дебели затворници като му дойде времето.

6

една

преди 9 години

То пък голямото предимство да ти отпаднат визите за САЩ. айде мерси. Ползата е никаква, но нали трябва да се мрънка и да се взимат парички. Богатите и разумни държави не искат и да чуят за ЕС и Шенген обаче нашите некадърници не са нито богати нито разумни.

5

Анонимен

преди 9 години

ОСТАВКА , *** ...

fallback