Цецка Цачева. Снимка: БТА

Конституцията на Република България е категорична, че с оглед принципа на разделение на властите и баланса между тях е недопустимо Народното събрание да осъществява контролни функции върху държавния глава. Това заяви Цецка Цачева, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, след като внесе в Конституционния съд искане за обявяване за противоконституционно решението на парламента за създаване на временна анкетна комисия "Плевнелиев", която трябва да проучи връзки на политици с енергийни дружества.

Още по темата
Искането е подписано от 71 народни представители от парламентарната група, съобщи тя. В него се иска да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента от 8 май т. г., с което е създаден анкетният орган.

От дебатите в пленарната зала стана ясно, че целта на комисията, малко по-късно изрично и категорично заявена от нейния председател Магдалена Ташева от „Атака”, е да разследва и установи действията на държавния глава, обясни Цачева.

Според ГЕРБ има нарушение както на принципа за разделение на властите, така и на принципа на правовата държава.

"Нееднократно КС се е произнасял, че НС не може да изслушва държавния глава по какъвто и да е повод. Единственото изключение е, когато по съответен ред има внесено искане за повдигане на обвинение пред Конституционния съд за държавна измяна или грубо погазване на основния закон на държавата", подчерта Цецка Цачева.

Няма подобни хипотези, комисията, която беше създадена, има само предизборни цели, обслужващи управляващите парламентарни групи, респективно партии, поради което искаме КС да спази тълкуванията и решенията си до момента по повод на аналогични случаи и да обяви решението за създаване на анкетния орган за противоконституционно, допълни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase