Магдалена Ташева. Снимка: Булфото, архив

Ако бъдат отнети лицензите на ЕРП-ата, за потребителите няма да има никакви негативни последици, даже напротив  - само позитивни. Това каза Магдалена Ташева, заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика и депутат от "Атака" пред БТА.

Днес ДКЕВР представи резултатите от одитите на трите електроразпределителни дружества и съобщи, че общо 2690 нарушения е констатирала проверката.

Още по темата
По думите на Ташева отнемането на лиценза не предполага трите търговски дружества да напуснат страната. Това решение може да се обжалва. Ако съдът не уважи тяхната жалба, те могат отново да кандидатстват за лиценз, каза Ташева.

Междувременно се назначава т.нар. особен управител, което предвижда съответната кандидатура да бъде съгласувана с бившите вече лицензианти. Те ще имат думата кой да бъде особен управител, обясни Ташева.

Следва дълга процедура, която би могла да продължи години, но през това време ЕРП-ата ще се борят за лиценцзията, а държавата и регулаторът ще отстояват своята позиция.

Всякакви саботажи от страна на ЕРП-ата за снабдяването на потребителите с електричество са изключени. В интерес на дружествата е да се съобразят с домакинствата и бизнеса, защото не е в техен интерес да бъдат изгонени от още една държава. Това по никакъв начин няма да допринесе за котировките на техните акции, нито ще им осигури нови пазари, точно обратното, каза Ташева. Тя даде за пример Албания, в която е отнет лицензът на ЧЕЗ.

Държавата и управляващите искат да демонстрират воля пред своите избиратели за отнемане на лицензите на монополистите, които системно злоупотребяват. От друга страна искат да си оставят пространство да не отнемат лицензите.

Според нея има "брутален натиск" от страна на лобисти извън България. Гюнтер Йотингер писа писмо до министър Драгомир Стойнев, с което му нареди да спазва правата на тези компании, подчерта Ташева. Освен права обаче, посочи Ташева, те имат и  задължения - общественото снабдяване с електричество не е просто елемент на търговски отношения, а има пряко отношение към националната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase