Снимка: архив, БТА

Общо 2690 нарушения за трите електроразпределителни дружества е констатирала проверката на енергийния регулатор ДКЕВР.

Председателят на комисията Боян Боев съобщи, че дружествата са възлагали поръчки на свързани лица, закупувайки от тях стоки, материали и услуги. Договорите са сключвани директно, без процедури по обществени поръчки, като се заобикаля Законът за обществените поръчки.

Одитите ни доказаха, че изключенията са се превърнали в порочна практика за трите ЕРП-та, коментира Боев.

По думите му това дава възможност за пренасочване на значителни по размер средства към трети лица без провеждане на обществени поръчки.

Според одиторите всички дружества са завишили разходите си неправомерно с общо 818 млн. лева над утвърдените от ДКЕВР. Данните са за периода 2008-2012 година.

Най-голям брой от нарушенията са свързани с неподмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения при направени 1283 проверки, тоест при 85% от случаите.

349 са нарушенията, установени при EVN при проведени 553 проверки, тоест при 63% от случаите. При Енерго-Про одитният екип е направил 570 проверки, като нарушенията са 320 или 56%.

Други съществени нарушения са свързани с отчетите на консумирания ток за период по-дълъг от регламентирания срок от 31 дни.

При 33 проверки в ЧЕЗ в 5 от случаите имало манипулация от страна на дружеството при отчитането на консумирания ток, а при 15 случая имало некачествено предоставяне на услуга, тоест при над 50%.

При EVN този процент е 64% и Енерго Про - 57% от проверените случаи, съобщи председателят на ДКЕВР.

Проверките в дружествата са започнали преди 4 месеца съвместно с външни експерти. Боев заяви, че процедурата не бива да се бърка с тази за отнемане на лицензиите, която започна през март.

Докладите са обхванали цялостната дейност на електроразпределителните дружества, като регулаторът бил провокиран от стотиците жалби, входирани от български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase