Мария Дивизиева Снимка: архив, БТА

ГЕРБ поиска отстраняването от поста началник на политическия кабинет на премиера на Мария Дивизиева и обещаха до края на седмицата да бъде внесен четвъртият вот на недоверие срещу правителството, който ще е за провал в областта на енергетиката.

Миналата седмица прокуратурата повдигна обвинение на Мария Дивизиева за предоставяне на неверни данни за усвояване на европари, след като й беше отнет остъпът до класифицирана информация.

Според заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев при това положение тя няма как да изпълнява задълженията си.

Още по темата
„Ясно е, че с отнемането на достъпа Дивизиева не може да изпълнява задълженията си и в Кодекса на труда пише, че когато даден служител не може да изпълнява задълженията си, той трябва да бъде освободен“, заяви Главчев и призова Орешарски да спазва законите.

По думите на Главчев началникът на политическия кабинет координира дейността на съветниците на премиера, а това не може да стане, ако няма достъп до класифицирана информация.

„Тя участва и в заседанията на правителството и какво става, когато започне обсъждане с гриф „Секретно“, да си запушва ушите или да излезе“, запита още той.

Според Главчев, ако Дивизиева остане на поста, може да имаме и международни проблеми, защото тя вече няма достъп до класифицирана информация и на ниво НАТО. „Как ще обясним на партньорите си това положение“, риторично попита той.

Димитър Главчев заяви още, че до края на седмицата вотът на недоверие срещу кабинета ще бъде внесен в деловодството на парламента.

Той коментира и изказването на премиера, че опозицията внася вотове по сравнително добри политики. „Ако това са добрите политики, повече няма какво да кажем“, иронично посочи Главчев.

От ГЕРБ алармираха още, че по време на мероприятието на БСП на 9 май пред Паметника на Съветската армия двама младежи са запалили знамето на ЕС.

По това време на същото място е бил и лидерът на левицата Сергей Станишев, но досега няма изразена позиция от него за поругаването на флага, разкритикува Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Тя коментира, че с мълчанието си Станишев опровергава своята проевропейска политика. Заради случая кандидатите за евродепутати от ГЕРБ ще изпратят писмо до тези от другите партии, с което ще ги призоват да изразят своята позиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase