Драгомир Стойнев. Снимка: БТА
fallback

„През следващия регулаторен период цената на въглищата в „Мини Марица изток”ще бъде увеличена от 75.00 лева за тон условно гориво на 77.00 лева. Това е показателно за работата на правителството, което не се опитва да работи в мандати, а да покаже на хората перспектива и дългосрочност на своите действия. ” Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в Стара Загора.

С негова заповед новото увеличение на цената на въглищата  е факт само няколко месеца след първото изменение от 71.50 лв. за тон условно гориво на 75.00 лв., съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

„Защо в резултат на предишното управление, което умишлено водеше „Мини Марица изток“ към приватизация, в дружеството имаше тишина? При встъпването ми в длъжност от предприятието ми заявиха категорично, че най- важното за тях е да имат работа. Благодарение на предприетите от нас законодателни промени в сектор енергетика през месец октомври миньорите от „Мини Марица изток” ЕАД добиха рекорден добив на въглища от 3 512 хил. тона”, припомни министър Стойнев.

Той добави, че в момента в предприятието се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени на 100% към служителите. През декември в дружеството бе реализиран най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години.

„Вече говорим и за подписан договор за доставка на нов компактен роторен багер, както и за подмяна на 2 амортизирани багера с нови такива, осигурени чрез сключено споразумение по  Международен фонд „Козлодуй” с Европейската банка за възстановяване и развитие ”, допълни още Драгомир Стойнев.

Според икономическия министър след предприетите от правителството спешни мерки за стабилизиране на енергетиката секторът е готов за нови инвестиции.

„Българската енергетика не е за продан, тя трябва да се развива. Само чрез нови инвестиции ние можем да върнем тази енергетика, за която мечтаем”, каза Стойнев. Той обяви, че само за периода 1 януари - 9 май 2014 г. производството на ел. енергия в страната се е увеличило с 9,83% спрямо същия период на 2013 г. Днес комплексът "Марица Изток” работи с 36.85% повече спрямо първите пет месеца на миналата година, а АЕЦ „Козлодуй с 5.33%.  Износът на ел.енергия е нараснал с почти 100%.

Относно проекта „Южен поток” министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че за правителството той е приоритетен и необходим за България. Министърът припомни, че единствено сегашното управление е постигнало договореност  за достъп на трета страна до капацитета на газопровода. „Това, че ГЕРБ три години и половина не направиха нищо и сега се коалират с Реформаторския блок против проекта, то за нас „Южен поток” означава сигурност на енергийните доставки, разкриване на 5 000 работни места и растеж на българската икономика. Желанието ми е да видя единен парламент по въпросите от национално значение”, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

КОЙ

преди 10 години

Само милионерите от БСП ли ще връщат заемите на Орешарски? Или пак някой друг, т.е. ние?

16

сега - плащайте

преди 10 години

Българската енергетика не е за продан, вече е дадена на когото трябва.

15

ДС-то

преди 10 години

СтойнеФ, слагай ШНОРХЕЛА и започвай да заваряваш под вода тръбите на "южен потоп"!

fallback