Сергей Станишев Снимка: БТА
fallback

Лидерът на БСП Сергей Станишев смята, че хората са по-мотивирани да гласуват на тези европейски избори, защото за първи път имат възможността лично да определят кой да ръководи Европейската комисия. Другата причина е националното значение на тези избори, посочи Станишев в интервю за БТА.

"Нашите опоненти вече казват - печелим евроизборите, сваляме правителството и се връщаме на власт. Кой се връща на власт - Борисов, Цветанов и сигурно ще върнат от емиграция и Дянков, за да бъде букетът пълен и действително да видим отново още четири години същата политика на социален геноцид, на рекет върху бизнеса, на репресии и арогантност", коментира лидерът на БСП.

Като пример за решение на ЕП с отражение върху всекидневния живот на българите Станишев посочи гласуваната резолюция, препоръчваща да не се изгражда "Южен поток". Няма как да приемем това решение, ако искат да наказват Русия, защо наказват България, коментира той. Според лидера на БСП кризата в Украйна няма да бъде от решаващо значение за крайния резултат на изборите в Европа.

Огромна част от българите се отнасят със симпатии към Русия. В крайна сметка исторически факт е, че България е освободена от руската армия и това никой не може да го задраска. Затова България заема в рамките на европейската позиция разумна, умерена, сдържана позиция и сме категорично за политически диалог, изтъква Станишев.

Ние сме против икономически санкции срещу Русия, защото това ще накаже нас. Зависим от доставките на газ, много от туристите у нас - стотици хиляди, са от Русия и искаме да развиваме икономически отношения с Русия. Освен това в Украйна живеят минимум 250 хиляди етнически българи и първото ни задължение като държава е да защитим техния мирен, спокоен живот и правото им да развиват своята идентичност и връзки с нашата страната. Това го казвам много ясно, както тук в България, така и в Брюксел. Имаме наши интереси и те трябва да бъдат защитени, категоричен е Станишев.

Той допълни, че поддържа поканата си към Бойко Борисов за политически дебат между лидерите. Трябва да се говори лидер с лидер. Визиите за страната на двете основни партии трябва да се сблъскат пред очите на българските граждани, смята той. Станишев обаче не вижда за какво да говори с кандидати от листата на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 9 години

Америка благодари за стотиците изгодни договори за тях,които подписаха бълг. политици.ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЧЕТИРИТЕ ЖИВОТНИ НА АНТИХРИСТ-евреина(Станишко),хидроинженера(Доган),***(Костов) и пожарникаря-мутра-шериф,чалгар,закрилник на силиконки,летящ политик,магистрален шут и циркаджия.ЧЕТИРИМАТА са наследници на римския император НЕРОН-гонител и убиец на християни.Те също гонят милиони млади българи(емигранти) и убиват хората чрез кражби в сферата на здравеопазването и икономиката.

78

тръъъътт

преди 9 години

Много съм мотивиран, ще гласувам с кеф за Дебелян Европеевски, Баневицата, Ташева /Мъдева/, Славчо и други ***!

77

vesko02

преди 9 години

Когато го казва Станишев ,хората губят всякакво желание за гласуване ,той затова го и казва междувпрочем.

fallback