Снимка: архив, Ройтерс

Върховният административен съд е потвърдил решението на Централната избирателна комисия, с което се отказва регистрация на независимия кандидат за евродепутат Алекс Алексиев.

От Инициативния комитет за издигане на Алекс Алексиев за член на Европейския парламент заявяват в съобщение, че по този начин Евроизбори - 2014 г. са били опорочени не само с противозаконни действия, но и като неизпълнение на европейските правила и директиви.

"Идеите, анализите и прогнозите, които представи Алекс Алексиев в тези няколко дни на предизборна кампания, очевидно раздразниха партиите на статуквото, което доведе до политическо решение той да бъде отстранен“, се посочва още в съобщението.

Според Инициативния комитет вместо да формулира и защитава държавните интереси, политиката на управляващите обслужва интересите на Кремъл, а опозицията в повечето случаи наблюдава безучастно „това гибелно за България управление".

Преди седмица ЦИК обяви за недействителна регистрацията на независимия кандидат за член на Европейския парламент Александър Алексиев, издигнат от Инициативен комитет.

Мотивите за решението са, че кандидатът за евродепутат не отговаря на изискванията на Изборния кодекс, тъй като настоящият му адрес е в САЩ - извън територията на България или друга държава-членка на Европейския съюз.

Тъй като постоянният и настоящият адрес на кандидата не са на територията на България, не може да се приеме, че през последните шест месеца е живял в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз, каквато е изричната разпоредба на Изборния кодекс, обясниха от комисията.

Алексиев обяви тогава, че ще обжалва решението пред съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase