Снмка: Impact press group

Преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности ще могат да се поставят и в т.нар. зона „А” на Черноморското крайбрежие, която обхваща 100 м от брега, решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от депутати от БСП.
 
Според поправките преместваемите обекти на първа линия не трябва да надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м.

Още по темата

Днес се слага точка на възможността някой да коментира строежи в зона „А”, която е на 100 метра от пясъчната ивица. Част от заведенията ще бъдат намалени, но това е правилната насока, обекти няма да има върху дюните, коментира депутатът от БСП Борислав Гуцанов, който оглавява парламентарната комисия по благоустройство.

Той обясни, че с промените в закона сега ще се дава възможност на 20 на сто от площта да се строи, което значи, че ако някой има декар място може да строи 200 метра от нея и то само два етажа, което е седем метра.
По принцип законът е силно рестриктивен и влиза в сила 2008 г., но чак тогава за жалост, защото преди това започва приватизацията и строителството на големите хотели и тогава се появяват всичките безумия като строителство и се е прекрачила границата на разумното, коментира Гуцанов.

Преместваеми обекти, които не отговарят на условия по новия закон, ще бъдат премахнати от ДНСК.
Според вносителите на поправките въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.
 
Приетите днес промени в закона предвиждат размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Депутатите решиха, че общините само ще могат да определят периода на забрана на строителството. Всяка година най-късно до 1 март по предложение на кмета общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.

Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега. Изключения се допускат само при аварийни дейности и геозащитни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase