Румен Петков. Снимка: Булфото, архив
fallback

За скандални назначения алармира Плевен Румен Петков от АБВ, съобщиха от политическата формация. “Потресаващите назначения, направени от сегашната власт, са по-скандални от тези на ГЕРБ, те отговарят само на критерия "лоялност към партийните ръководства" и будят дълбоки съмнения за професионална компетентност”, заяви Петков.

„При ГЕРБ имаше калинки, сега имаме калинки-стръвници, захапали по два държавни поста“, коментира той.

Петков посочи като пример  Жанет Жикова, която изпълнява длъжностите на началник на политическия кабинет и на парламентарен секретар на регионалното министерство.

Според него новоизбраните членове на Комисията за защита на личните данни категорично не отговарят на ценза, изрично заложен в закона.

Петков посочи Цанко Цолов, един от предложените от вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев нови членове на комисията.

„Той няма висше образование нито по информатика, нито по право, става ясно от  биографията му, която е депозирал в Министерски съвет и Народното събрание. Човекът е завършил “Автоматизирани системи за управление на противовъздушната отбрана” във Военната академия, както и бизнес администрация в НБУ. Това няма нищо общо с изискванията на закона за информатика и право“, коментира Петков.

Цветелин Софрониев, също избран в Комисията, е завършил право в СУ, но вместо исканите десет години стаж на юридическа длъжност има едва пет - като главен юрисконсулт на община Своге, обясни Петков.

Според него председателят на комисията Венцислав Караджов, който има юридическо образование, също не отговаря на условията, защото по-голямата част от професионалния му стаж е като служител на международна организация в различни държави и като съветник по проект на немска и американска консултантска фирма в Македония, а Законът за съдебната власт признава юридически стаж в международни организации, но само ако са създадени по силата на международен договор, по който България е страна.

„Очевидно случаят не е такъв и министър-председателят подвежда Народното събрание, Народното събрание отказва да направи сериозен диспут и сме свидетели на безпрецедентна арогантност на определяне на членовете на Комисията за защита на личните данни, която ще постави под въпрос и в международен план способността на България да контролира тези процеси“, коментира Петков.

 „Аз ще направя всичко възможно да сезираме и международните институции, най-вече и въпрос на парламентарна воля е да бъде сезиран и Конституционният съд“, добави той.

Има и поредица от случаи на увеличаването на бордовете на някои от дружествата, обясни Петков и посочи за пример случай във ВиК-Бургас, където от трима души бордът е станал пет.

„В Русе мои приятели са назначени в бордове на ключови звена – Иван Иванов, доскорошен председател на общинския партиен съвет е назначен за член на борда на пристанището в Русе, Светльо Мичев, с когото сме изключително близки приятели, член на Съвета на директорите на държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура - с филологическо образование, председател на Съюза на младата художествено-творческа интелигенция, но човек, който, според мен, е малко далеч от пристанищната инфраструктура“, посочи Румен Петков.

 „Не мисля, че пристанището в Русе трябва да бъде пристанище за партийни функционери“, коментира той.

„В Шумен имаме една серия от назначения, които задават немалко въпроси – Левент Ахмедов като зам.-областен управител, главният секретар на областта Бейнур Ахмед, Севджан Акиф – социалното подпомагане, Беркант Адилов – Областна дирекция „Земеделие“, Музафер Ехлиманов началник сектор на ИАРА в Шумен. Във Варна имаме редица назначения в ключови служби на председатели на общински партийни съвети на ДПС  и на БСП. Такъв е случаят с председателя на Аксаково на БСП на Областната служба „Земеделие“, Ерджан Себайтин от РИОСВ, председател на ДПС, Кадир Кадир от ИД „Флотски арсенал“ Муталиб Муталиб – държ. предприятие „Строителство и ремонт“ БДЖ. Имаме едно скандално предложение за ВиК-Варна...“, продължи с примери той.

„Имаме такъв тип професионални решения, които задават много въпроси по тези скандални моменти, и с вземането на две заплати, вероятно и бонуси... Това нещо Пламен Орешарски го прави със съзнанието, че обслужва нечии други интереси, против интересите на българското общество и българските граждани. Смутен съм от факта, че БСП вдигаше толкова шум срещу „калинките“, а в същност БСП и ДПС са тези, които увеличават състава на бордовете заради партийни назначения, назначават хора с доста спорна подготовка“, коментира още Петков.

Той е категоричен, че подобни назначения се правят, за да се решават вътрешнопартийни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

марко

преди 10 години

Защо този юнак не престане да ни занимава с разсъжденията си. Има едни норми на поведение на бивши политици с които те сами трябва да се съобразяват. Да се понаведе малко, да почине и ние да си починем от напъните му да ни напомня за себе си. Другото си е дебелоочие и пренебрегване спомените от неговите "държавнически" пируети.

28

пики

преди 10 години

Какво друго да каже пикаещият във фонтана? Видяхме го как се прояви като министър на МВР и приятел с братя Галеви. Абе Румен запалката. Нещо обаче все го дразни, та все се обръща критично към правителството

27

бифтека

преди 10 години

Крайно време беше да се появи някой читав политически субект като Орешарски , а не някакви неграмотници , които ламтят само за пари и власт като пикльото

fallback