Владимир Уручев Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Проектът „Южен поток“ в никакъв случай не е съдбоносен за България, тъй като ще осигурява едва 5% от доставките за страната, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.

Той уточни, че в приетата преди няколко дни от Европейския парламент резолюция е имало само няколко думи за проекта „Южен поток“. Документът е бил свързан с  напрежението в Украйна, предвид натиска и влиянието, което Русия оказва на страните от източното партньорство, заяви Уручев.

Той подчерта, че проектът  "Южен поток" е насочен към два от четирите големи пазара на газ в Европа, а именно Италия и Франция. Евродепутатът допълни, че двете страни имат и други алтернативи за доставките на газ, тъй като и Италия, и Франция през Средиземно море са близо до газовите находища в Северна Африка.
От друга- и двете държави са морски страни и лесно могат да си осигурят доставки на LNG.

Учучев предупреди, че развитието на проекта „Южен поток“ зависи от развитието на ситуацията в Украйна.

„Европа ще търси начини да издейства от Русия да промени позициите си и там нещата повече да не ескалират“, заяви още евродепутатът.

По думите му Европейската комисия няма да допусне проектът да заобиколи нормите в европейското законодателство. Попитан дали България може да бъде санкционирана заради приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката, част от които са свързани и с „Южен поток“, Уручев отговори, че подобен вариант не е изключен.

„Не бяха случайни и писмата от ЕК по проект „Южен поток“ по измененията, които се готвят“, заяви евродепутатът.

Според него не е изключено Русия да използва и съдебния иск за АЕЦ „Белене“, за да повлияе за реализацията на „Южен поток“ у нас.

„Русия ще използва всички козове, за да се реализира „Южен поток“, защото тя цели разширение на европейския пазар“, категоричен е евродепутатът.

Според него, ако България си изиграе правилно картите, „Южен поток“ може да бъде изключително полезен и печеливш.

Относно строежа на „Белене“ Уручев смята, че  няма да се намери такъв инвеститор, който да вложи 10 млрд. в този проект.

Той допълни, че е по-голям оптимист за осъществяването на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, като подчерта, че там отново стои въпросът с намирането на инвестиции.

По думите му седми блок ще е необходим след 2020 година, „когато ТЕЦ-овете, които работят на въглища, ще изпитват сериозно затруднение в производството си“.

Според него  към момента удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е най-големият приоритет, „ако искаме да имаме стабилни и ниски цени на българката енергетика“.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

националист

преди 10 години

Този *** какви ги плещи какви 5% тоя пиян ли е къв е? Този проект е много важен за нас ще осигури няколко хиляди работни места и няколко милярда годишно печалба за страната ни това е най-голямата инвестиция в България за последните години по-голяма и от АЕЦ Белене, този ще ми казва, че бил незначителен! Скрии се мутро-ченгесарски агент!

10

Анонимен

преди 10 години

Развитието на проекта ще зависи от ситуацията с Украйна, допълни тойКакво ни грее нас ситуацията с Украйна, бе т...? Нас трябва да ни интересуват най-напред нашите интереси, а не тези на някой си от ЕС или САЩ? Знаеш ли какво е в Украйна? Бил ли си там? Дрънкало! Аз съм живял седем години в Донецк и съм много повече наясно как мислят хората там! Но такива изплували в мътната вода на българската политика ще ми опяват за ситуацията и как трябва да зависим от нея!

9

Анонимен

преди 10 години

BRAVO TO ZA BYLGARIQ NI6TO NEE VAJNO I AEC BELENE NEE VAJEN.TE RUMYNCITE STE PRODAVAT TOK NAMESTO NAS NA ALBANIQ VSQKQ GODINA STE IM KAPE MILLQRD4E. ZA NAS I IUJEN POTOK NE E VAJEN.TURCIQ STE GO VZEME. BE NQMA NI6TO VAJNO ZA BG VAJNI SA MEJDUNARODNITE PODKUPI ZA GERB I BSP VYRXU6KATA DA SI PE4ELI .NARODA KU4ETA GO QLI.DA VYRVITE VSI4KI PREDATELI DEPUTATI CQLOTO SYBRANIE PO DQVOLITE VIE NIKAK NE STE VAJNI ZA BYLGARIQAMA IZOB6TO.KRADCI DOLNI MAFIOZI.

fallback