Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка, архив Булфото
fallback

До момента в прокуратурата са постъпили 20 жалби от граждани за незаконно използване на лични данни в подкрепа на политически партии. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседание на Висшия съдебен съвет. Той уточни, че единият от подалите жалба е и омбудсманът Константин Пенчев. 

За присъствието си в списък в подкрепа на Национал-демократическата партия за регистрация за евроизборите, без самият той да знае, съобщи вчера и самият Пенчев. Скандалът с "кражбата" на данни в подкрепа на различни политически партии започна преди два дни, когато ЦИК съобщи, че на страницата на комисията всеки гражданин може чрез въвеждане на ЕГН-то си да направи справка дали е дал подкрепата си за политическа сила.

Главният прокурор призна днес, че той лично все още не е проверил дали присъства в някоя от подписките, но ще го направи, като ще провери и семейството си.

Oще по темата
Цацаров е убеден, че проблемът за законосъобразността на регистрация на партия или коалиция не е от компетентността на прокуратурата.

„Не прехвърлям топката. Ние ще свършим своята работа, но нека топката не бъде прехвърляна на нас”, отсече обвинител номер едно.

Той обясни, че по всяка от подадените жалби ще бъде извършена проверка, тя ще касае извършвано ли е документно престъпление, ако такова е извършвано, това е криминалната страна и това е от компетентността на прокуратурата.

"Що се касае до втората част – прокуратурата няма и не може да има отношение към това дали дадена партия или коалиция е регистрирана законосъобразно. Това е проблем, който е от компетентността единствено и само на ЦИК", посочи Цацаров.

Цацаров коментира и новия Наказателен кодекс. „Той е необходим и полезен с всички недостатъци, които един такъв крупен законопроект може да носи сам по себе си”, смята той, като допълни, че има и множество проблеми, единият от които е "доста кратките мотиви на вносителя".

"Като цяло законопроектът има дефекти, но и логиката на подреждане и на особената част и структуриране на наказанията заслужава уважение. Тоест, нашето становище е, че законопроектът следва да получи по-скоро позитивна оценка със съответните професионални и практически забележки", каза Цацаров.

По проекта за новия НК се работи вече няколко години. Готовият текст беше представен в последния работен ден преди новогодишните празници. Проектът беше приет от правителството, въпреки че 10 организации поискаха удължаване на срока за дискусии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

!!!

преди 10 години

neka da se vidi kakvo e

9

ПОЛИТИЦИ БГта

преди 10 години

БАСИ ИЗМИСЛЕНИЯТ СКАНДАЛ,МАЙ НЕ МИНА ТОЗИ БЪТ,ЕФЕКТА БЕШЕ СЛАБ ВЪРХУ РАЯТА,ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ЧИПИРАНЕ ,ЗА ТВА СЕ ИЗРЕЖДАХА ТУК АМЕРИКАНСКИТЕ БАСТУНИ

8

Анонимен

преди 10 години

До АнонименЦацаров: ЦИК решава дали някоя партия е регистрирана незаконноСега вече изяснили ви се защо беше оная борба кой да вземе местата в ЦИК,а особено на председател и секретар.....Пак костинбродска история и то това го правят най-''върлите''защитници на закона-БСП с Лая Галева начело...Създадоха си удобен изборен комикс, имат си услужлив прокурор, верни и предани медии, бол пари от олигарси и мафиоти.......На нас ни остава единствено да гледаме поредния изборен цирк.................

fallback