Георги Иванов и Росен Плевнелиев Снимка: БТА
fallback

Българският президент Росен Плевнелиев се срещна днес с летци и космонавти по повод Международния ден на космонавтиката и авиацията и отбелязването на 35 години от първия полет на българин в Космоса.

В срещата взеха участие космонавтите Георги Иванов, Александър Александров, Красимир Стоянов, както и чуждестранните космонавти, които уважиха празника на колегите си.

Държавният глава награди с ордени българските военни летци за заслугите им за развитието на Военновъздушните ни сили. Орден "За военна заслуга"- първа степен получиха о.з. генерал-майор Тодор Тодоров, а орден "За военна заслуга" - втора степен - о.з.полк. Филип Цеков и о.з. полк.Тома Ковачев. Посмъртно с орден "За военна заслуга" - първа степен беше награден генерал-полковник Симеон Симеонов, а с орден "За военна заслуга" - втора степен - полковниците Атанас Атанасов, Атанас Димитров, Георги Божилов и Димо Димов.

В приветствието си президентът Плевнелиев посочи, че в своята над 100-годишна история българската военна авиация достойно защитава небето над страната ни и повод за гордост са героизмът, жертвоготовността и високото бойно майсторство на родните летци и екипажи.

Държавният глава допълни, че днес въпреки трудностите Военновъздушните ни сили продължават да изпълняват поставените им задачи и са едновременно сигурен гарант на въздушния суверенитет на страната и надежден партньор по отношение на съюзническите ни ангажименти.

По думите на президента имаме пълното основание да се гордеем с едновековния принос на България към световната авиация и доказателство за това е и професионалният път на осемте наградени български летци от изтребителната авиация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

муспи

преди 10 години

Евреите така воюват: Всички войни се устройват от тях като случайности, недоразумения които скоро ще се оправят, с една цел - геноцид над бялата раса. Нямали сме армия! Кой да я има? Еврейските ни правителства? Ако синедрионът вземе решение да направи българска армия, с цел, примерно, размирици на Балканите и прерастване в голяма война, България ще направи армия с цената на всичко включително и *** пособия.

25

до 21

преди 10 години

Ония дето дойдоха "културно" и разбомбираха Югославия са хомосексуалисти и психопати.Мани го стелта,ама как с хирургическа точност нацелиха къща в кв.Горна баня и колиба в белограчишко село.Как се трепеха по между си в Ирак и на това му викаха "приятелски огън".Как през седмица в някоя американска военна база някой железен воин изперква и застрелва другарите си.

24

Анонимен

преди 10 години

Какво разбира този недучен"бизнесмен"от авиация.Авиация и авиатори имаше преди такива американски *** да поемат"ръководството"на страната.ИМПИЙЧМЪНТ!Колкото поскоро,толкова по бърза ще спрем да се срамуваме,че България има такъв "президент".По му приляга санитарна ***.

fallback