Снимка: Архив, Булфото

Следващата седмица вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев ще проведе среща със Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). "Не искам по никакъв начин решенията да са повлияни от емоцията", заяви той в предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия.

"Момчетата не мисля, че се чувстват виновни, и не би трябвало да се чувстват виновни. Те са реагирали така, както е трябвало", каза Цветлин Йовчев. В една такава ситуация, един човек е непредвидим, не знаеш как ще реагира, той е въоръжен, каза Йовчев за случая в Лясковец, при която барикадиралият се в дома си Петко Петков уби едни спецполицай и рани други трима при спецакция за отнемане на оръжието му.

Министърът заяви, че от случая в Лясковец са направени изводи, които ще бъдат в основата на това, което ще се направи за в бъдеще: промяна на подготовката, промяна в оборудването на отряда. Този случай е и довел до изводи какво е състоянието в Министерството на вътрешните работи. "Много пъти съм казвал, че не сме в добра кондиция", призна Йовчев.

Министърът защити действията на СОБТ по време на операцията в Лясковец. Той подчерта, че те са се държали достойно и адекватно на ситуацията, в която са попаднали. "Пазили са колегите си, пазили са се един друг", каза Йовчев.

Според него бившият вътрешен министър Румен Петков има политически интерес от оценките, които дава на МВР по случая в Лясковец. По думите му Петков няма знания или опит, който да му позволи да даде оценка за това как действат тактически баретите, как е проведена операцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase