Меглена Кунева. Снимка: архив, БТА

Щом преценява личността на Пеевски за най-подходяща, ДПС носи отговорност за този избор. Така лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева коментира номинациите на Делян Пеевски за евродепутат от структури на ДПС.

Избирателите на ДПС могат да сложат знак срещу името му като преференция, каза тя и допълни, че отговорното политическо поведение на партиите изисква те да разговарят с цялото общество, а не да се затварят в собствените си представи. Човек, стъпил на политическата писта, е вече част от едно състезание, заяви Кунева.

Тя подчерта, че когато Реформаторският блок я е обявил за водач на евролистата си, „се стъпи на проучване, обществено допитане, ясна социология, а не просто се взе под внимание моето минало като първи български еврокомисар, европеец и комисар на годината, бивш главен преговарящ с ЕС“. Хората бяха питани за сегашното им мнение, коментира Кунева, цитирана от пресцентъра на РБ.

В Разград Кунева заяви още, че „ние сме интелигентна нация и очакваме такова управление“.

Ако образованието се реформира, ще сме известни с него, а не с корупцията си. Потребни са дългосрочни реформи в образованието и здравеопазването,  в правосъдието и бизнес-средата, убедена е тя.

По думите й с корумпирана среда и разделяне на „свои и чужди“ ръст в икономиката не се прави.

Според Кунева с временната заетост се изкривява работната среда, която осигурява за няколко месеца комфорт на управляващите, но принуждава хората да гласуват по определен начин и реално не създава трайни работни места.

За съжаление в България без „връзки“ не може да оцелееш, способните хора са изтласквани встрани и съсипвани от корупцията. Хората напускат страната заради липса на справедливост, каза Меглена Кунева и допълни, че обединението на партиите от Реформаторския блок е важно именно затова, защото заедно ще се борят срещу тази незавидна реалност.

Тя заяви, че нейният приоритет в Европейския парламент ще е създаването на Европейски енергиен съюз, в основата на който да е България и националният ни интерес, защото това ще даде 30 % по-евтин газ и за потребители, и за индустрия.

Ще се занимавам и със защита на потребителите, каза още водачът на евролистата на Реформаторския блок за своите приоритети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase