Мехмед Дикме. Снимка: архив, БулФото

Делян Пеевски ще бъде поставен на второ място в листата на ДПС за евродепутати. Това прогнозира бившият министър на земеделието и бивш член на партията Мехмед Дикме пред БНР.

Пеевски вече беше издигнат от структурите в Кърджали, Смолян и Хасково.

Още по темата
Според Дикме кандидатурата е „спусната“ сред местните организации от централата, но не е плод на желание на Лютви Местан да изпрати надалеч депутата и да се „отърве“ от него.

„По-скоро Пеевски може да смени и каквото иска да направи с Лютви Местан, но не Лютви Местан може да направи нещо с Пеевски. Лютви Местан, за да влезе при Пеевски, иска среща от него, а Пеевски, без да чука на вратата, си влиза, когато си иска, без да се интересува дали вътре има някаква среща в неговия кабинет. Това са реалностите“, коментира той.

Според него листата на ДПС вече е ясна, а този, който не е съгласен и не издига някой, даден от централата, автоматично бива отстранен.

Мехмед Дикме заподозря, че може да става дума и за провокация от страна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, защото зад всичко, което се случва в ДПС, „стои единствено и само той“.

Ако бъде избран за евродепутат, Пеевски вероятно отново няма да ходи на работа, защото се занимава с бизнеса си и с управление на държавата, а не с писане на закони, коментира Дикме.

Въпреки това, той очаква масова подкрепа за депутата и неуспял шеф на ДАНС.

"Дори да бъде водач, турците пак ще гласуват за ДПС по една-единствена причина - защото нито една друга политическа партия, нито ГЕРБ, нито Реформаторският блок, нито БСП, не излъчи на избираемо място в листите си човек с турско име. И е нормално тази общност да търси своето представителство в ДПС", обясни бившият член на движението.

На въпрос преяжда ли ДПС с власт, Дикме отговори: „ДПС получава това, което си иска“.

По думите му прави впечатление, че нито един от действащите евродепутати от ДПС не е издигнат от структурите и че в партията не тече дебат или оценка за дейността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase