Мариана Георгиева. Снимка: архив, БТА
fallback

Спортният министър Мариана Георгиева определи като „безсрамни нападки” обвиненията от страна на ГЕРБ, че проекти за спортни съоръжения са насочвани към общини, където кметовете са от ДПС.

Ивелина Василева от ГЕРБ съобщи в кулоарите на парламента, че по програмата за растеж и развитие на регионите за спортното ведомство има отпуснати 20 млн. лв. По думите й тези пари са разпределени непрозрачно и избирателно към малки общини и села, в които превес има ДПС за изграждане на закрити плувни басейни и площадки.

Отговорът на министъра пред bTV започна с думите: „Няма да говоря за интровертност на духа, ще съобщавам факти. Ще прецените колко изчерпателна ще бъда, самооценката не ми е претенция”.

Мариана Георгиева обясни, че 73.3 млн. лева са отделени за спортни съоръжения в „цялата карта на държавата“.

По думите й 43% от планираните за годината инвестиции са за общини на ГЕРБ.  Тя обаче призна, че при 20-те милиона за спортни площадки разположението е следното: ДПС– 46%, ГЕРБ – 23% и БСП – 21%.

„Ние сме част от кабинета, това е инвестиционна политика. Ивелина Василева даде пример с Гоце Делчев и спортната зала – това е община на БСП, не на ДПС, срещу което беше нейният вой”, каза Мариана Георгиева.

„Защо се притеснявате от инвестиции в спортни съоръжения в малките населени места”, попита министърът.

Тя даде за пример село Гулийка, което има 126 души население. Жителите до 39-годишна възраст са около 70 души. Георгиева попита риторично защо държавата да не даде 60 000 лева за спортна площадка и отбеляза, че в противен случай става дума за сегрегация на малките населени места, а и от някое от тях може да излезе "един Бербатов".

„Кабинетът дойде със заявлението, че ще заличи различието между регионите и ще възстанови справедливостта. Ще водим инвестиционна политика за спортни съоръжения във всички малки населени места”, зарече се спортният министър и напомни, че „политиката на Европа е за равен достъп“.

Георгиева заяви, че приоритет на кабинета е масовият спорт, а спортната инфраструктура не трябва да бъде съсредоточена само в големите градове. "Няма такъв кабинет", категорична е тя.

„За 10 месеца сме инвестирали 7 пъти повече в спортни съоръжения, отколкото ГЕРБ за 4 години”, похвали се министърът и изчисли, че бившите управляващи са инвестирали 118 млн. лв. в спорт, а сегашните за 10 месеца са дали 112 млн. Уточнението беше направено, „за да бъдем в синхрон с призмата на Ивелина Василева”.

„Кабинетът не партизира българските граждани. Държавният ресурс е насочен в единствената негова валенция – политика за хората. ГЕРБ водеше политика за партията си, като тя минаваше през хората като трансмисия, но не като бенефициенти на политиката му”, заяви Мариана Георгиева.

Като заподозря, че „явно сме в предизборна кампания“, спортният министър добави, че не става въпрос за „политико-експертна позиция на г-жа Василева“, а за мисия "да наддаде глас с подмяна на политиките в името на предизборното кресчендо на ГЕРБ“.

Георгиева поясни, че е оглавила спортното ведомство по покана на премиера Пламен Орешарски и призна „подчертаната подкрепа“ от страна на ДПС.

Министърът каза, че претендира да говори с научни термини и в научен стил. „Със спортистите говоря на книжовен език, разбира се“, обясни тя.

Министърът каза, че всички спортове са й на сърце и практикува "фитнес, но не много".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Zohan

преди 10 години

Тая била доктор по филология с дисертация на тема Асиметрия при сложни изречения с и и но

79

Anonimen

преди 10 години

До STANIKЛоботомия!

78

Zohan

преди 10 години

Абе "нов Бербатов" надали може да излезе от някое село като въпросното Гулийка (126 души), но министър може! Историята помни не един.

fallback